54 – Inauguració a Olot de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El dissabte 20 de març a les 12 del migdia es va inaugurar a Olot l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” una mostra produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura  de la Generalitat  de Catalunya i elaborada per l’Associació per la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT). 

La inauguració, a la qual hi van assistir una trentena de persones, va comptar amb la presència de la Sra. Sra. Maria Àngels Blasco, Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, el Sr. Josep Berga, Alcalde d’Olot, el Sr. Ramon Artigas, com a representant de l’Associació per la Pedra seca i l’Arquitectura Tradicional y el Sr. Pere Sala, com a Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. Durant els parlaments, tots els representants de les institucions van coincidir en la importància de gestionar aquest patrimoni, més enllà de preservar-ne els elements més significatius, i també en la necessitat de mantenir viva la tècnica constructiva. Després dels parlaments, es va realitzar una visita guiada a l’exposició a càrrec de l’Observatori i l’APSAT.

L’exposició es podrà fins al 2 de maig a la Sala 15 del Museu Comarcal de la Garrotxa, a  l’edifici Hospici d’Olot, al mateix edifici i a la mateixa planta on té la seu l’Observatori del Paisatge, entitat que ha dut l’exposició a Olot. Aprofitant aquesta proximitat d’ubicacions, mentre duri l’exposició, al centre de documentació de l’Observatori del Paisatge es podrà consultar una selecció de llibres relacionats amb la pedra seca així com una mostra del Fons Josep Pascual que acull i custodia el centre de documentació de l’Observatori del Paisatge.

Josep Pascual Camps, membre fundador del grup Drac Verd de Sitges dedicat a localitzar i catalogar barraques de pedra seca i col·laborador de Wikipedra, va morir el passat juliol i va deixar un llegat de més de 70 blocs de croquis i 53 àlbums que inclouen més de 8.000 fotografies de barraques de pedra seca. La família ha donat aquest material al centre de documentació de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, per tal que pugui ser consultat i custodiat.

Per altra banda, mentre duri l’exposició també s’oferiran visites guiades per a les escoles d’Olot i la Garrotxa, que es complementaran amb l’activitat educativa “Tot un món de pedra seca. La pedra seca a la Garrotxa”, gràcies al projecte Col·labora X Paisatge impulsat per ADRINOC (Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya) amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge. L’Observatori del Paisatge des del seu inici ha mostrat una sensibilitat especial pel coneixement i difusió de les construccions de pedra seca, començant per la seva descripció en el marc dels catàlegs de paisatge de Catalunya i aprofundint més en aquesta temàtica a través d’un Dossier específic i sobretot per mitjà de la Wikipedra. Aquest inventari col·laboratiu, que aquest 2021 celebra el seu desè aniversari, ja inclou més de 27.000 construccions de pedra seca gràcies a la participació de més de 450 persones i entitats. L’organització d’aquesta exposició és una mostra més del compromís de l’Observatori en la posada en valor dels paisatges de la pedra seca.

.