87 – Pedra Seca a Tivenys (Baix Ebre)

El Centre d’Estudi Territori Inhòspit tot i només tindre sis mesos de vida ja fa temps que porta  treballant i destapant més de 800 construccions al terme municipal de la població de Tivenys a la comarca del Baix Ebre. Aquesta població situada al marge esquerre del riu Ebre i totalment a la solana, mai ha disposat de moltes fonts o d’aigua abundant. Per aquesta raó els avantpassats que van arrabassar i pastura les males terres del terme no els va quedar altra solució que la construcció de cocons per aprovisionar-se d’aigua. No només d’aigua sinó que també la falta d’aliment els va porta a la construcció de xavalls per poder caçar al filat i així obtenir les proteïnes necessàries del dia a dia. Les pedres de moldre l’oli per l’estraperlo o per moldre el gra, també són una bona troballa dins de @territoriinhospit. Piquetes, amagatalls, sopluigs, fornets, paridores, corrals, fites, marges i casetes de muntanya són entre altres les construccions més preuades trobades entre la malesa, arítjols, llentiscle i tota mena de sotabosc.

Durant més de dos anys hem estat recorrent els 53 km² del terme per poder fotografiar i geolocalitzar aquestes construccions per introduir les dades a un mapa interactiu on mostra totes les característiques de les construccions. Escanejar en 3D moltes d’aquestes joies també ha estat part de les tasques més importants. Una feina no gens fàcil si pensem que la majoria de les finques s’han ermat i la vegetació ha creat una barrera que moltes vegades és impenetrable i que fa solsir les mateixes construccions.

Aquest passat 2021 ha estat el primer any on hem traçat les primeres rutes per aquest museu a l’aire lliure on la varietat de peces i proximitat d’aquestes les fa atractives per al visitant. Més de 200 persones ja han sentit goig del plaer de transportar-se al passat i gaudir de les construccions, natura i vistes que deliten als participants. Donar a  conèixer aquest patrimoni als més joves ha de ser un punt primordials per la continuïtat del projecte sense oblidar la riquesa del “modus vivendi” de les persones més grans del territori.

Amb el suport de l’Ajuntament de Tivenys, empreses privades i de l’assessorament de l’IRMU i la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT)  el pròxim es farà l’exposició itinerant “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”.

Teniu més informació per si és del vostre interès:


Difusió a premsa digital

https://ebredigital.cat/2021/03/10/cacadors-de-cocons/

Difusió a TV3

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/cataloguen-mes-de-350-construccions-de-pedra-seca-a-tivenys/video/6098794/

Difusió a Facebook

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009555830838

.