85 – Concessió del Premi pedra Seca 2020 a la Revista Pedra Seca

La junta de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) va decidir el 2020 lliurar anualment un “Premi Pedra Seca” com a reconeixement de la feina col·lectiva o individual d’entitats o persones que hagin treballat continuadament pel coneixement i la difusió de les construccions de pedra seca.

El corresponen a l’any 2020 va ser per la Revista Pedra Seca, doncs feia 20 anys de la seva existència. Estava previst lliurar-lo per les dates d’aniversari del reconeixement de la UNESCO. Això va coincidir amb la proposta per part de “Col·labora x paisatge” de fer una “Setmana de la pedra seca” del 23 al 19 de novembre de 2020. Amb la qual cosa, vam decidir que el lliuraríem el dissabte 28 de novembre de 2020 a Bonastre, aprofitant que hi havia l’exposició “Tota pedra fa paret. La Pedra seca a Catalunya”. El Covid va impedir-ho. Després vàrem intentar lliurar-ho el divendres 16 de juliol també aprofitant la inauguració de l’exposició a L’Arboç (Baix Penedès). Un altre cop el Covid ho va impossibilitar. Finalment, al tercer intent, l’hem pogut lliurar a Sitges el passat 3 de setembre, també aprofitant que s’inaugurava aquella exposició.

A l’inici de la presentació de l’exposició, Martí Rom president de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, va fer lliurament del Premi Pedra 2020 a la Revista Pedra Seca als seus responsables, des del primer dia, August Bernat i Agustí Esteve.

A continuació, varen parlar ambdós agraint el premi i explicat el llarg camí que han fet durant aquests 20 anys, publicant informacions sobre les construccions de pedra seca, tan textos informatius de construccions de diversos indrets com acurats anàlisis sobre el tema o explicant actes o esdeveniments que s’anaven a fer o que s’havien fet.  

Fins avui en dia, han publicat 42 números de la revista i 178 del “Full informatiu” mensual. Aquest incorpora en cada número la descripció d’una ruta de pedra seca d’algun indret de Catalunya, cosa que van agrair a la col·laboració de Ramon Artigas. Fins ara s’han publicat 113 rutes. (Vegeu les notícies “23”, “50”, “56” i “80” de l’apartat “Notícies APSAT”).

.