81 – El Museu de Camins rep 200 voluntaris i més de 700 visitants a la sala del Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes

El Museu de Camins, un museu a l’aire lliure situat a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà) que pretén ser una reserva viva de senders al Pirineu, ha rebut aquest estiu més de 200 voluntaris i voluntàries catalans i internacionals que han participat en els camps de treball de recuperació de camins antics que s’han dut a terme aquest estiu a diverses localitzacions del municipi de Soriguera. Juntament amb els camps de treball, el museu ha consolidat les visites a una de les sales principals, el Despoblat de Santa Creu de Llagunes, que ha ofert quatre modalitats de visita i ha acabat rebent un total de 740 visitants: visita per lliure (180), visites guiades (372), visites teatralitzades (110) i Les nits al Despoblat (78).

A una altra de les sales principals del museu, els Búnquers i Trinxeres de la Guerra Civil situades al Tossal de Sant Joan de Vilamur, s’hi ha realitzat més una cinquantena de visites guiades. Juntament amb les activitats de participació i de divulgació d’aquest espai, durant la resta de l’any el Museu de Camins organitza formacions en murs i empedrats de pedra seca, organitzades amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu i amb Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i acull també diversos estudiants que realitzen treballs de recerca sobre els camins antics conformant, així, un museu a l’aire lliure al servei de la societat que conserva, documenta, es­tudia, exhibeix i difon els camins antics per a la recerca, l’estudi i el gaudi intel·lectual i estètic, constituint un espai per a la participació cultural, lúdica i acadèmica.

Els més de 200 voluntaris i voluntàries són, d’una banda, catalans provinents de caus i esplais d’arreu de Catalun­ya i, de l’altra, camps de treball organitzats conjuntament amb el Servei Civil Internacional i la Coordinadora de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (CoCat). En aquest sentit, enguany han vingut infants i joves dels agrupaments Champagnat, Garbí, Kipling, La Soca, Lo Manaix, Sant Ramon Nonat, Salvador Espriu, Terra Nova, de Vilafranca del Penedès i de Martorell i l’Esplai MIB.

Aquest estiu, a més a més, s’ha organitzat per primera vegada un camp de treball amb l’entitat La Sorellona en el qual s’ha compaginat la recuperació de camins antics amb l’educació ambiental, i dins del marc del projecte European Solidarity Corps (ESC), s’ha des­envolupat un altre camp de treball a on hi van participar 9 voluntaris i voluntàries provinents d’Itàlia, Portugal, Hongria, Finlàndia, Alemanya i França.

Durant els tres mesos que s’han desenvolupat camps de treball s’han recuperat un munt de camins antics com ara l’antic camí de Cassovall de Vilamur, el camí de banda solana de Llavaners a Sort, diversos camins antics de la zona baixa de Llavaners i de la roureda cap a Sort, s’han millorat les parets de pedra seca dels camins de Racons i de Vinyals de l’entorn de Llagunes, i del camí dels Horts de Vilamur.

Des de l’any 2016 la Vall de Siarb, una vall situada a la vessant sud del port del Cantó (Pa­llars Sobirà) que forma part del municipi de Soriguera i que està situada al bell mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha rebut més de 630 voluntaris i voluntàries d’arreu de Cata­lunya i del món que han participat en la recuperació de camins antics i murs i empedrats de pedra seca, cosa que ha comportat un impuls que ha permès fer créixer i convertir aquesta tasca en un projecte col·lectiu i participatiu de gran abast.

L’any 2019 el Museu de Camins va rebre el Premi Lluís Carulla a la millor idea transformado­ra. Juntament amb això, el projecte té el suport de l’Ajuntament de Soriguera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i ha rebut diverses ajudes del Parc Natural de l’Alt Pirineu (actuació 04.04.01 del Programa de Desenvolupament Rural consistent en actuacions en espècies, hàbitats i paisatges cofinançada per l’ajut FEADER – Fons Europeu Agrícola de Desenvo­lupament Rural), de la Institució per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran o de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Aquest projecte pretén crear un espai a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà) amb una xarxa íntegra de camins mantinguts i recuperats a través dels quals el visitant es pot submergir en la vida rural i als seus ritmes, als usos i les tècniques constructives, i a les històries que durant centenars d’anys han omplert de vida el Pirineu. A través dels camins s’accedirà, també, a un conjunt patrimonial cultural i natural molt divers: el Despoblat de Santa Creu de Llagunes, els búnquers i trinxeres de la guerra civil, antigues moles farineres, cabanes de pastor, els pobles de la vall o una diversitat immensa de boscos.

Per a més informació:

Telèfon: 636 42 44 64 (Gemma)

info@museudecamins.com

www.museudecamins.com

.