67- Celebració dels 20 anys dels Amics de l’Arquitectura Popular a la Pleta de Mont-roig (Plans de Sió)

Unes seixanta persones es van aplegar a l’emblemàtica Pleta de Mont-roig, restaurada per Amics de l’Arquitectura Popular, per celebrar el seu 20 aniversari, el dijous dia 5 d’agost de 2021. En primer lloc, Vicent Loscos, expresident de l’associació, va fer un resum del que ha sigut l’associació, des dels seus orígens fins ara, tot recordant la figura del seu fundador, l’arquitecte Josep Mora de les Pallargues. Seguidament va passar la paraula a l’actual president, Jaume Pedrós, que va explicar el per què de l’acte a la pleta i l’interès que es té en recuperar i posar en valor tota mena de construcció rural tradicional, per estudiar, inventariar i evitar d’aquesta manera que desapareguin elements identitaris dels diferents pobles, com són les cabanes, marges, aljubs, pletes, etc., que conformen el nostre paisatge.

A l’acte hi van participar diferents artistes i poetes, a més de músics. L’artista Antonieta Tomàs, va realitzar una acció, d’aproximació a la realitat sensible de la pedra, acompanyada de les explicacions que es donen sobre etimologia i accepcions d’aquesta paraula, tot reivindicant el seu valor com a realitat material i immaterial que ens aporta.

Les alumnes del Conservatori de Música de Cervera, Queralt Solé i Aran Sala, presentades pel seu professor Jordi Castellà, ens van interpretar, amb les explicacions adients, obres originals de diversos autors. De manera alternada a les interpretacions musicals, un grup de poetes i amics de la poesia, com Jordi Pàmias (Guissona), Mateu Esquerda i Assumpció Cornadó (Granyena de les Garrigues), Teresa Boncompte (Lleida) i Dolors Orobitg (Gra), ens van obsequiar amb la lectura dels seus poemes. A continuació, els artistes Roser Sàrries (Hostafrancs), Ramon Guixé (Puigverd d’Agramunt) i Àngel Eroles (Tàrrega), van realitzar in situ una escultura de Land Art  —Art natura—, amb les pedres que hi havia al costat de la pleta, sobre una base circular de dimensions que Assumpció Vilaseca va determinar, segons els cànons establerts per a la pedra i el lloc. Va quedar una obra efímera realitzada per tothom que va voler, que era un homenatge a la pedra i a la pedra seca.

En acabar l’acte Assumpció Vilaseca i David Tous, van presentar l’homenatge a diferents persones que han col·laborat i participat de manera desinteressada amb l’associació en aquest darrers anys. Se’ls va obsequiar amb una peça escultòrica de Francesc Xavier Solé (Vilalba dels Arcs): un cup de pedra calar, que simbolitza el valor reivindicatiu de la pedra, fet amb unes mesures establertes, i sobre una base de fusta. Es va fer lliurament d’aquesta escultura a cadascú dels guardonats —presents o representats— en agraïment per la seva labor i trajectòria dins l’associació: Ramon Ninot (Cervera), Josep Pané (la Fuliola), Josep Preixens (Juncosa), Felix Martin (la Floresta), Vicent Loscos (Agramunt), Mateu Esquerda (Granyena de les Garrigues) i Eusebi Valera (Aitona).

Amb aquest lliurament i un record pels socis que ens han deixat, acabà l’acte en espera que la celebració del 20è aniversari en aquest marc hagi servit per refermar llaços d’amistat, reconeixement i col·laboració entre els membres de l’associació. Van excusar la seva presència, Josep Preixens, Maria Garganté,  Rosa Fabregat, Josep Pané i Josep Maria Llobet.

Aprofitem l’avinentesa per agrair des dels Amics de l’Arquitectura Popular a l’ajuntament de Plans de Sió la seva col·laboració i fer possible l’organització d’aquesta trobada.

AMICS DE L’ARQUITECTURA POPULAR

Després que l’any 2000 se celebrés a Les Pallargues (La Segarra) el primer curset d’arquitectura popular i la quarta trobada d’artistes, que va agrupar 45 estudiosos d’aquest tema, entre els quals, August Bernat, Josep Esteve, Josep-Maria Jujol, Vicent Loscos, Fèlix Martín i Josep Preixens, sota la iniciativa i coordinació de l’arquitecte Josep Mora, es va crear l’associació “Amics de l’Arquitectura Popular” amb l’objectiu de reunir a aquelles persones interessades en estudiar i treballar per valorar tot el ric patrimoni arquitectònic rural que tenim a les nostres contrades (especialment a les terres de la Segarra i l’Urgell). Amb aquest objectiu, al llarg d’aquests 21 anys hem organitzat, participat i col·laborat en nombroses activitats, com ara, xerrades, elaboració d’inventaris, exposicions, concursos destinats a fomentar la reparació i construcció d’elements arquitectònics, més d’una quinzena de cursets d’iniciació a la construcció de marges amb la tècnica de la pedra seca, sortides arreu del país, projectes innovadors per rehabilitar cabanes i aixoplucs de pedra seca. Especialment rellevants han estat els 16 cursets d’estiu, amb temes relacionades amb l’arquitectura popular, dels quals tenim els següents llibres publicats:

Actualment, amb la mateixa il·lusió que en els primers anys, les activitats més destacades en què estem treballant per aquest any 2021 són:

  • Publicació del llibre “Decoració i austeritat en l’arquitectura popular”.
  • Continuar treballant en el projecte retro innovador de monitorització microclimàtica de les construccions de pedra seca per tal de valorar aquest tipus de construccions com a model d’eficiència energètica.
  • L’organització Jornada “L’inventariat del patrimoni arquitectònic popular i rural. Present i futur”.
  • Curset d’estiu  “El treball en calç”.
  • Col·laboració en la creació d’un “curtmetratge-documental” sobre el valor de la pedra seca. 

També realitzarem dos cursets d’iniciació a la construcció de Pedra seca a Guimerà (L’Urgell) i a Cervera (La Segarra); sortides a Vergós Guerrejat (La Segarra) i Les Borges Blanques (Les Garrigues); participació en xerrades i en allò, que dins les nostres possibilitats, puguem col·laborar.

.