65 – Inauguració a Sant Quintí de Mediona de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

Dissabte 15 de maig de 2021, a les 7 de la tarda, al Casal Municipal de la Gent Gran “Joan Amades” de Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), es va inaugurar la exposició “Tota pedra fa paret – La pedra seca a Catalunya”, una mostra elaborada per l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional – APSAT i produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La inauguració va comptar amb els parlaments del Sr. Pol Pagès i Pont, alcalde de Sant Quintí de Mediona, que entre altres va esmentar la gran importància que van tenir els pagesos i constructors de pedra seca per vertebrar el territori; la Sra. Maria Àngels Mata i Quintana, regidora de la Gent Gran, Salut i Consum, Memòria Històrica i Benestar Animal, de l’ajuntament de Sant Quintí de Mediona, que va fer un emotiu repàs històric de la importància de la pedra seca i la gran presència de construccions que hi ha escampades pel municipi; el Sr. Robert Rovira i Ferré, representant de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional – APSAT, i membre del Drac Verd de Sitges, que va destacar la importància de la tècnica de la pedra seca reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO i el valor de la exposició, i per finalitzar va parlar la Sra. Dolors García i Martínez, presidenta del Institut d’Estudis Penedesencs, que ha conclòs l’acte, fent una acurada i ben documentada exposició de la presència de la pedra seca per tot l’arc mediterrani i la transcendència de la mateixa en la forma de viure i la cultura dels pobles.

Hem de recordar que dins del terme municipal de Sant Quintí de Mediona, hi ha actualment registrades a la Web de l’Observatori del Paisatge de Catalunya – Wikipedra, 257 barraques o cabanes fetes amb pedra seca, a més d’altres construccions fetes amb pedra seca com poden ésser marges, pous, cisternes, forns de calç, etc.

A part de l’ajuntament de Sant Quintí de Mediona i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès en aquesta exposició hi va col·laborar l’Institut d’Estudis Penedesencs, que la va incloure dins les XXIX Jornades d’Estudis Penedesencs “Del paisatge a la gastronomia: la agricultura, la ramaderia i la pesca a l’àmbit de la Vegueria Penedès”.

Aquesta exposició es podrà visitar fins el dia 5 de juny de 2021, al Casal Municipal de la Gent Gran “Joan Amades”, en horari de dimecres, dijous, divendres i dissabte de 18.00 a 20.00 hores.

Robert Rovira i Ferré

.