.
Aprofitant que l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” estava a Bonastre (Baix Penedès) es va fer la presentació del catàleg de l’exposició. Es va fer el dilluns, 14 de desembre de 2020 a les 18.00 hores a la Sala d’exposicions Centre Cívic de la Societat de Bonastre.
Hi van participar: Ester Bartra Alcaldessa de Bonastre, Dolors García Presidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Joan Roura de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, M. Àngels Blasco Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Roger Costa de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i Abraham Guillén de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Per part de l’APSAT també hi va assistir Robert Rovira de l’Arboç i del Grup barracaire Drac Verd de Sitges.
Tot i que fins avui s’han fet moltes exposicions i publicacions sobre la pedra seca de Catalunya, aquesta és la primera que aborda el fenomen des d’una perspectiva global. Els comissaris han estat tres membres de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (l’August Bernat, director de la revista “Pedra Seca”, l’Esther Bargalló, fotògrafa oficiosa de la pedra seca a Catalunya, i Martí Rom, l’actual president) juntament amb Roger Costa, tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Aquesta és una obra col·lectiva, doncs s’ha demanat materials (fotografies, sobretot) a molta altra gent, així com l’assessorament d’experts en la matèria. Cal remarcar el paper del Joan Roura, geòleg i membre d’un dels col·lectius pedrasecaires més actius de Catalunya, el Grup de la Pedra Seca de Castellar del Vallès. Per altra s’ha d’esmentar el treball en xarxa, perquè a part de demanar assessorament i informació a persones a títol individual (estan als crèdits) també hi ha col·laborat diverses entitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI), coordinats des de la Direcció General de Cultura Popular. Un reconeixement especial a l’ajuda que han proporcionat, de manera especial el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i a l’Institut Ramon Muntaner.
El catàleg està a la venda (10 euros). Es pot aconseguir a:
https://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=9723
.
Podeu veure la presentació a YouTube:
.