41 – RECERCAT 2020: El Vendrell (29 al 31 d’octubre). Cinc audiovisuals sobre la pedra seca

En el programa d’activitats hi ha un apartat dedicat a la pedra seca donat que l’’art de la pedra seca ha estat inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO l’any 2018.

Les construccions de pedra seca constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnològic del món de la pagesia en bona part dels territoris de parla catalana. La tècnica i el coneixement de la pedra seca consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l’entorn immediat sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix. D’aquesta manera, s’han erigit cabanes o barraques, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades o cabanes, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns de calç o d’oli de ginebre, etc.

Un nombre important de centres d’estudis han focalitzat part de la seva recerca i activitat d’aquests darrers anys en l’estudi, la divulgació i la preservació de les construccions de pedra seca.

Els audiovisuals que proposem recullen treballs elaborats des de diverses entitats i institucions i ofereix una radiografia de les múltiples recerques i accions de vindicació d’aquest patrimoni que s’estan realitzant.

“L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques, patrimoni cultural immaterial de la humanitat”Video de la candidatura de l’art de la pedra seca com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco (Prod. Fundació el Solà, 2018) .

“Els cavallers de la pedra rodona” (Real. Jordi Guillemot; Centre Excursionista de Castellar, 2013).

“Fundació el Solà. Vintè aniversari 1999-2019”(Fundació el Solà, 2019).

“Restauració de barraques de pedra seca”, de Núria Repiso (TN Produccions per a Penedès TV, 2019).

“La pedra seca al Vendrell”(Grup de Pedra Seca de Sant

Vicenç de Calders, 2020).

Més informació:

www.irmu.cat

.