258 – Assemblea APSAT a Vic (18-5-2024)

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, Sumem Patrimoni i CATEB (Delegació d’Osona – Moianès del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona) s’ha fet al Palau Bojons (plaça de Don Miquel de Clariana, 3) el dissabte 18 de maig l’assemblea de l’Associació Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT).

Núria Sisó, de l’Ajuntament, va donar la benvinguda i va esmentar l’interès de continuar col·laborant amb l’APSAT en futures ocasions.

Alguns temes tractats:

Membres APSAT

En l’actualitat l’APSAT té 52 membres: 33 entitats, 16 persones i els 3 grups d’Arquitectura Tradicional.

Hem anat augmentant el nombre de socis. A finals de 2018, quan va assumir la gestió la junta actual hi havia 26 membres (22 entitats, 1 persona i els 3 grups d’Arquitectura Tradicional.

Les quotes anuals dels membres de l’APSAT continuen tal com es va decidir el 2022 i es van implementar el 2023: 40 euros les entitats i 20 euros les persones.

XII Trobada per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional 2023 (Cadaqués)

Es va comentar l’èxit d’aquesta Trobada biennal, remarcant l’excel·lent col·laboració amb l’Ajuntament de Cadaqués i el treball fet per Mercè Donat i Joan Ferrer (alhora membre de l’APSAT).

A l’assemblea, Joan Ferrer va informar que el llibre on es recullen les ponències i comunicacions de la Trobada sortirà publicat a finals de juny. Informarem adequadament.

XIII Trobada per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional 2025 (Andorra)

A Cadaqués es va fer l’acte de relleu de la Trobada al Govern d’Andorra. La data d’aquesta serà l’octubre del 2025; més endavant concretarem els dies.

Exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

Es va inaugurar el novembre de 2019 a Torrebesses (Segrià). Des de l’abril de 2021 hi ha dues còpies itinerant per Catalunya. A cada població hi està 6 setmanes. Cada còpia permet 8 itineràncies a l’any.

Fins desembre de 2024 hi ha totes les dates compromeses, la qual cosa farà que s’haurà  fet a 67 poblacions. Ha anat a ciutats importants com Girona, Tarragona, Igualada, Olot, Tortosa, Vic… i també a petites poblacions amb un nombre reduït d’habitants.

Actualment està a La Palma de Cervelló i Vic.

El total de visitants de les 57 primeres poblacions es de 33.118 visitants, la qual cosa dóna una mitjana de 581,2 visitants.

Tenim una còpia oberta pel 2025, de la qual, de les 8 possibilitats, ja n’hi ha 5 compromeses (fins agost de 2025). Això farà 72 poblacions.

L’assemblea es va acabar a dos quarts d’una.

A continuació, l’arquitecte Anna Rovira ens va fer una visita a Vic destacant la seva arquitectura tradicional. Després, un bon grup dels assistents vàrem anar a dinar al Casino de Vic, a tocar de la plaça Major.

A les cinc de la tarda es va fer la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” al CATEB (Rambla del Passeig, 71). Varen fer la introducció David Mercader, delegat del CATEB, i Joan M. Vives Teixidó, de la Junta de l’APSAT.

A continuació, el president de l’APSAT, J. M. Martí Rom, va fer el lliurament del Premi Pedra Seca (2024) al Grup barracaire de Castellar del Vallès. Joan Roura, d’aquest grup, va fer una explicació de les seves activitats.

Després, davant del CATEB, el marger Roger Solé va fer una dissertació pràctica sobre la manera de construir un mur de pedra seca.

.

.

.

Anna Rovira

.