250 – – Inauguració a Vilanova i la Geltrú de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 5 d’abril de 2024, al Centre Cívic Molí de Vent – Joanot Martorell de Vilanova i la Geltrú, es va es va inaugurar l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’APSAT ( Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional.

En aquest acte, els representants de les entitats que organitzen l’exposició, van intervenir breument per donar el seu punt de vista del que representa la pedra seca:

Ramón Artigas Ibáñez, de l’APSAT, “Associació de la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional”, va explicar la importància de la declaració com a Patrimoni immaterial de la Humanitat, per part de la UNESCO, i el deure de les administracions de protegir-lo.

A continuació, Àngels Parés Corretger, en representació de l’ “Institut d’Estudis Penedesencs” (IEP) i de l’ “Agrupació Excursionista Talaia”, va glossar sobre la coherència que infereix la pedra seca al paisatge.

Pere Marsé Ferrer, dels Amics de la “Biblioteca Museu Víctor Balaguer”, va fer referència al seu valor arquitectònic i l’Oscar Mercadé Giralt, de “Garraf Coopera” va fer especial menció a les estructures relacionades amb l’aigua.

Finalment, Jaume Marsé Ferrer, president de l’ “Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient” (APMA Garraf – EdC) va explicar la importància per la conservació de la biodiversitat i la necessitat de portar aquest tema al món educatiu.

Per part de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va cloure l’acte la regidora de regidora de “Participació Ciutadana, Emergència Climàtica i Espais Naturals”, Iolanda Sánchez Alcaraz.

Durant l’acte es va blasmar el recent enderroc expressament d’una barraca de pedra seca al terme municipal de Vilanova i la Geltrú.

.

.

.

.