233 – Necrològica: Maria Lluïsa Vilaseca Borràs

El passat dijous 21 de desembre ha mort, als 99 anys, l’arqueòloga i museòloga Maria Lluïsa Vilaseca Borràs. Havia nascut a Reus el 1924.

Salvador Vilaseca Anguera[1] i la seva filla Maria Lluïsa Vilaseca Borràs varen fer el primer treball sobre la pedra seca d’una població. Fou la ponència “Construcciones de piedra en seco en la provincia de Tarragona: las barracas de Mont-roig” que van presentar al X Congrés Nacional d’Arqueologia, que es va celebrar a Maó (1967). El podeu trobar a l’apartat d’aquest web “Textos històrics”.

.

.

Vaig conèixer Lluïsa Vilaseca Borràs el 2006 quan enregistrava el documental “Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp)”. Era important que hi fos. Aleshores tenia 82 anys. Era una senyora elegant, de bon tracte i amb una amabilitat exquisida. Ràpidament va acceptar col·laborar en el documental. Vàrem enregistrar la seva intervenció a la barraca de les atzavares (wikipedra: 2249). Feia gairebé quaranta anys que no hi havia tornat. Es va fer acompanyar pel seu marit, la seva filla i dos nets.

La  seva carrera ha estat llarga. Estudià el 1946 Filosofia i Lletres (Història) a la Universitat de Barcelona. Després, el 1968, es va doctorar a la Universitat Complutense de Madrid. Fou directora del Museu de Reus del 1950 al1954. També fou ajudant de càtedra de Geografia i Història a l’Institut d’Ensenyament Mitjà de Reus (1953-1955). El 1955, aprovà les oposicions al Cos d’Arxivers, Bibliotecaris i Museus. El mateix any fou nomenada directora del Museu Arqueològic de Girona. El 1957 va obtenir plaça, fins la seva jubilació, al Museu Arqueològic de Barcelona.

Va tornar a ser directora del Museu de Reus del 1975 al 1984. Va organitzar el trasllat del museu de la Casa Rull (l’antic edifici del Banc d’Espanya). Ho compaginava amb la direcció del Museu Arqueològic de Tarragona. El 1980 va tornar al Museu Arqueològic de Barcelona. Els anys 1981 i 1982 fou vocal de la Junta Superior de Museus de la Direcció General de Belles Arts, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura. El 1984 va ser nomenada directora del Museu Arqueològic de Barcelona.

Va publicar una gran quantitat d’articles en revistes especialitzades. Col·laborava a la Revista del Centre de Lectura. Des del 2018 era sòcia d’honor del Centre de Lectura de Reus.

Martí Rom


[1] El conegut com “Doctor Vilaseca”. Era doctor en medecina però la seva passió fou la història i l’arqueologia. El Museu de Reus porta el seu nom.

.

.