231 – Necrològica: Josep Maria Jujol Gibert (jr)

.

.

El passat dijous 14 de desembre va morir, als 86 anys,  Josep Maria Jujol Gibert (jr).

Va ser president dels Amics de l’Arquitectura Popular a començaments del s. XXI.

Va impulsar tot un seguit d’idees per difondre l’arquitectura rural amb sortides de camp, la realització d’exposicions itinerants amb xerrades pels pobles perquè es revaloritzessin aquests tipus de construccions i escrivint diversos articles difonent aquestes construccions.

Segons ell mateix explica en una entrevista el seu interès per la pedra seca ja venia de família:  “durant la infància el meu pare (el genial arquitecte modernista Josep Maria Jujol) ens parlava amb gran entusiasme sobre les construccions de pedra en sec. Els avis materns tenien dues barraques ben cuidades i nombrosos marges. La contemplació, amb les corresponents explicacions, davant de cases aparentment sense interès eren constants i la descoberta de detalls que demostraven el saber fer dels antics constructors, era freqüent”.

Posteriorment, i amb companyia de les seves germanes van fotografiar i aixecar mides de diferents barraques i cabanes arreu del territori.

Durant les converses que vàrem mantenir sempre mostrava molt d’interès amb tot allò relacionat amb la pedra seca i les explicacions de construccions del territori i es mostrava satisfet de que hi haguessin entitats que hi estaven treballant. Fruit d’aquestes converses va ser el canvi de percepció que teníem de la situació i de la localització històrica  de la pedra seca al municipi de Tarragona, ampliant la visió on ara són els barris de ponent, i d’aspectes relacionats amb el mon de la pagesia gairebé oblidats. Així com en detalls en l’obra de l’arquitecte, on fa un homenatge i reconeixement a l’univers de la pedra seca, amb el tractament que en fa  de la pedra

A l’exposició s’hi ha afegit nous 6 plafons dedicats a Tarragona, que es va fer al pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona, del 8 de juliol al 21 d’agost de 2022, en un dels sis plafons afegits dedicats a Tarragona s’hi feia esment d’una barraca de pedra seca de la família Jujol.

Josep Maria Jujol Gibert (jr) va dedicar la seva vida a mantenir el llegat artístic del seu pare el genial arquitecte tarragoní.

Antoni Salvadó (Junta APSAT)

.

.