224 – Lliurament del Premi Pedra Seca 2023 als Amics de l’Arquitectura Popular

El diumenge 22 d’octubre de 2023, en la cloenda de la XII Trobada de pedra seca i arquitectura tradicional dels territoris de parla catalana celebrat a Cadaqués, es va fer el lliurament del quart Premi Pedra Seca 2023 que concedeix l’APSAT als Amics de l’Arquitectura Popular pels més de vint anys de treball sobre la pedra seca a les comarques de Ponent.

Ramon Artigas, membre de la Junta de l’APSAT, el va lliurar a Jaume Pedrós president d’aquella entitat.

L’APSAT vol aprofitar per reconèixer el treball pel company Josep Mora Castellà, membre fundador dels Amics de l’Arquitectura Popular, que ens deixà el 2012.

.

.

El 2020 l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) va instaurar lliurar anualment un “Premi Pedra Seca” com a reconeixement de la feina col·lectiva o individual d’entitats o persones que hagin treballat continuadament pel coneixement i la difusió de les construccions de pedra seca.

El 2020 va correspondre a la Revista Pedra Seca pels seus 20 anys de la seva existència. El lliurament es va fer, per qüestions del covid, el 3 de setembre de 2021, aprofitant que s’inaugurava l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” a Sitges.

El 2021 es va concedir a la Fundació el Solà de La Fatarella també pels seus 20 anys de treball. El lliurament fou el 26 de novembre a Vilafranca del Penedès, també coincidint amb l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”.

El 2022 el va recollir el al Grup barracaire Drac Verd de Sitges pels seus 25 anys de treball arreu de Catalunya i per la implementació, amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge,  de la base de dades Wikipedra a Internet. A hores d’ara, hi consten unes 29.000 barraques, fent un total d’unes 33.000 construccions de pedra seca. El lliurament fou el divendres 25 de novembre de 2022, a Cervelló, també aprofitant la inauguració de la exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”.

La figura d’aquests quatre premis lliurats fins ara és obra de l’artista Roser Tomàs Llambrich (Sant Jaume d’Enveja): “És un trofeu composat per una peça ceràmica de forma circular, una peanya de fusta de faig i una placa amb la inscripció de l’entitat premiada. L´obra reflecteix un fragment d’una paret de pedra seca. L´escultura està feta amb fang refractari. He treballat la tècnica del pessic. Consisteix en ajuntar trossos de fang per a crear una peça amb una estructura sòlida i contundent. S´ha esmaltat i cuit a 1240º. La composició del trofeu és amb la peça alçada perquè visualment volia jugar amb la forma circular que tenen la part superior de les barraques de pedra seca”

.

.

.