201 – Inauguració a La Nou de Gaià (Tarragonès) de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 16 de juny es va inaugurar, al Centre Cultural el Castell de la Nou de Gaià (Tarragonès), l’exposició itinerant ”Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” una mostra organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

L’acte, que aplegà una quinzena de persones, s’inicià amb unes paraules de benvinguda de l’alcaldessa de la població, Josepa Figueres i tot seguit, l’Esther Bargalló, vicepresidenta de l’APSAT i una de les comissàries de la mostra, explicà que la idea d’aquesta exposició va sorgir de la DGCPAC a rel de la declaració, l’any 2018, per part de la UNESCO, de “L’Art de la pedra seca, coneixements i tècniques”, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

El públic assistent va poder visualitzar la vintena de plafons d’aquesta exposició, que es complementa amb una mostra de pedres que es poden trobar al nostre país.

L’Esther Bargalló va ser l’encarregada d’acompanyar els assistents per la mostra, explicant les característiques de les construccions de pedra seca, les diferents tipologies i les activitats que es duen a terme a Catalunya per tal de preservar aquest ric patrimoni.

Dins del terme de la Nou de Gaià hi ha inventariades, a “wikipedra” 36 barraques, 3 aljubs, un pou, un claper i una trona.

L’exposició es podrà visitar fins el 30 de juliol, de dilluns a divendres d’11 a 13h i de 17 a 19h i els dissabtes d’11 a 13h.

.

.