186 – Inauguració a Roses ( Alt Empordà ) de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 21 d’abril de 2023 a l’edifici històric de la Ciutadella de Roses va tenir lloc la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’APSAT ( Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional ). L’exposició es podrà visitar fins el 4 de juny de 2023.

Varen intervenir a l’acte de presentació Fèlix Llorens, regidor de Promoció econòmica de l’Ajuntament, Daniel Bejarano, tècnic de la mateixa Àrea municipal i Josep Maria Fortià, arquitecte i secretari de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional.  

En la seva presentació el regidor Fèlix Llorens va fer una introducció als antecedents de la mostra i la seva relació amb la Declaració de la tècnica de la Pedra seca com a Patrimoni immaterial de la Humanitat per part de l’UNESCO. També va destacar les activitats que s’han fet al municipi de Roses per la formació de margers i operaris de la pedra seca.  

Josep Maria Fortià, per la seva part, va prendre la paraula per destacar el paper de la construcció de murs de pedra seca com a tècnica de l’arquitectura i la construcció tradicionals. Així mateix, va ressaltar una intervenció feta amb l’Ajuntament de Roses dins el programa europeu del PECT de la intervenció de recuperació del paisatge de pedra seca i olivera als entorns del Castell de la Trinitat, que ell mateix ha dirigit. Va prendre també la paraula Maite Oliva, persona vinculada des de fa anys a la pedra seca a través d’ADRINOC i Col·laboraXPaisatge, que va destacar la importància i el potencial de la pedra seca  i va posar sobre la taula la necessitat de dotar-la d’un marc tècnic normatiu i de protecció a nivell patrimonial.

.