180 – Inauguració a l’Hospitalet de l’Infant de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El passat dia 10 de març del 2023 es va celebrar a l’Hospitalet de l’Infant la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret”, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) amb la col·laboració del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) i de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet de l’Infant.

La inauguració va anar a càrrec de la Dra. Cèlia Mallafrè Balsells, arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus (ETSA) de la URV, docent i especialitzada en l’arquitectura de la pedra seca.

Hi van assistir un total de 47 persones que van gaudir d’una interessant conferència que va incloure una explicació general dels orígens d’aquesta tècnica de construcció, així com una descripció de les característiques i usos de les diferents tipologies de construcció en pedra seca, segons la distribució geogràfica al nostre territori.

Al novembre del 2018, l’UNESCO va incloure l’art de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial, arran de la proposta de diversos països del Mediterrani (Croàcia, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia, Espanya i Suïssa). Amb motiu d’aquest reconeixement, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han realitzat aquesta exposició sobre aquesta tècnica de construcció amb pedra seca, incloent una important mostra gràfica de diferents exemples que es poden trobar arreu de Catalunya. La mostra, amb 17 roll-up, té com a objectiu mostrar els diferents estils constructius i les seves característiques, relacionant l’arquitectura amb els diferents territoris i les seves necessitats locals.

Acompanyen l’exposició exemples de tipologia de pedres diferents, típiques d’algunes comarques concretes, per permetre a l’usuari tocar amb la mà el material de construcció.

Finalment, s’ha completat l’exposició amb cinc fotografies d’exemples de construcció de pedra seca presents al propi municipi de l’Hospitalet de l’Infant.

L’exposició estarà oberta a la sala Infant Pere del Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, a l’Hospitalet de l’Infant, els caps de setmana fins el dia 23 d’abril, des de les 10:00 fins les 14:00. L’entrada és gratuïta.

.