175 – Riba-roja: Els Forns d’Oli de Ginebre al Museu nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

Riba-roja d’Ebre va ser un important centre de producció d’oli de ginebre, documentat des de principis del segle XVII. L’oli de ginebre és un remei tradicional per tractar malalties tant dermatològiques com inflamatòries.

El municipi ebrenc ha conservat el nombre més elevat de forns d’oli de ginebre de tota la península Ibèrica. El documental ens descobreix la història dels forns de Riba-roja i el procés d’elaboració d’aquest oli terapèutic.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha publicat al Canal MNACTEC (la seva plataforma de divulgació en l’àmbit de la ciència, la tecnologia i el patrimoni industrial) el documental “Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Els vestigis d’una destacada indústria ebrenca”. L’audiovisual ens submergeix en el fascinant món dels forns d’oli de ginebre, testimoni de la riquesa industrial de Catalunya.

Des del moment en què el MNACTEC va tenir coneixement de l’existència dels forns d’oli de ginebre, va mostrar un interès profund pel seu vessant industrial, reconeixent el seu valor afegit. D’aquest interès va sorgir el projecte de produir aquest documental que no només ressuscita la història, la construcció i la tecnologia d’aquests forns, sinó que també ens recorda la importància de valorar i preservar el patrimoni industrial del país.

L’antropòleg i membre d’Amics de Riba-roja, Josep Fornés, destaca al documental la importància dels forns d’oli de ginebre en el panorama industrial català: “tot i que la indústria de la pedra seca ja és patrimoni Mundial de la UNESCO, els forns d’oli de ginebre tenen un valor afegit, ja que combinen una àmplia gamma de processos industrials que abracen tot el cicle de producció, des de la tècnica, fabricació, construcció, producció, elaboració, decantat, envasat, transport, distribució i comerç”.

Amb el documental “Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Els vestigis d’una destacada indústria ebrenca”, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya no només ens guia a través dels intricats laberints de la història industrial, sinó que també ens submergeix en el paisatge idíl·lic de la regió. El riu Ebre, que ha estat testimoni silenciós dels canvis i avenços al llarg dels segles, forma una part integral del relat, enllaçant el patrimoni amb el territori i el paisatge. Aquest context geogràfic no només proporciona un marc visual imprescindible per entendre la importància dels forns d’oli de ginebre, sinó que també ens recorda l’estreta. Relació entre la indústria i la natura, ressaltant la interdependència entre l’activitat humana i el medi ambient. Així, el documental no només ens convida a explorar els vestigis d’una destacada indústria ebrenca, sinó que també ens impulsa a contemplar la bellesa i la riquesa del paisatge que ha donat forma a aquest llegat.

Per a la realització d’aquest documental, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya ha comptat amb la col·laboració i assessorament d’Amics de Riba-roja. Aquesta col·laboració ha permès enriquir el contingut del documental amb el seu coneixement del context històric i cultural del poble, i ha facilitat l’accés a recursos i testimonis clau per a la narrativa.          

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, creat l’any 1984 com a resultat d’una reivindicació històrica, és un dels tres únics museus nacionals existents a Catalunya. La seva missió és estudiar, interpretar, conservar, difondre i mostrar, de forma innovadora i participativa, la implantació i evolució dels avenços científics i tècnics, la seva aplicació industrial, i, molt especialment la seva implicació i incidència social.

Podeu veure el documental en aquest enllaç:

Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre Els vestigis d’una destacada indústria ebrenca

.

.

.