17 – 20 anys de la Fundació El Solà

El pròxim 23 de novembre a les 18.30 h a la seu de la Fundació el Solà es durà a terme l’acte de cloenda del 20è aniversari.

A les 12 del matí hi haurà la visita guiada amb el Josep Cañada a l’exposició Pedra sobre Pedra.

A la tarda l’acte s’iniciarà amb una taula rodona on assistiran diferents persones vinculades amb la Fundació: Quim Gascó, Joan Reguant, Neus Borrell i Gatano Blanc. Quim Gascó és l’arquitecte que, juntament amb Xavier Rebés, és autor de diversos projectes desenvolupats a la Fatarella com ara la restauració de l’Ajuntament, la restauració de cal Xico, entre d’altres. Joan Reguant és arquitecte, sociòleg, artista… Va ser el redactor del document Fundació cal Xico, considerat la primera pedra de la creació de la Fundació el Solà. També ha estat assessor, director i coordinador de diverses candidatures de la pedra en sec com a patrimoni Mundial Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, de les quals se’n destaca la de la tècnica de la pedra en sec. Neus Borrell és llicenciada amb història, ha estat la secretària i l’ànima visible i omnipresent de la Fundació el Solà des d’abans de la restauració de cal Xico fins al 2017. Gatano Blanch és margenador, pagès i la veu més autoritzada de les nostres comarques en la tècnica de les construccions de pedra en sec. Ha estat des de la creació de la Fundació el Solà col·laborador incondicional tant mestre en els cursos de formació com en congressos i trobades de pedra en sec.

Posteriorment, es projectarà el documental del 20è aniversari de la Fundació el Solà on diverses persones donen la seva visió de la Fundació i de la tècnica de la pedra en sec, declarada el 2018 per la UNESCO Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El documental, a més, ofereix imatges inèdites del terme municipal de la Fatarella gravades amb un dron.

Finalment, hi haurà una degustació de vins a càrrec del Celler Vins del Tros.