167 – Inauguració a Cervelló de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 25 de novembre de 2022 va tenir lloc la inauguració de la exposició al Centre Cívic Ateneu de Cervelló. S’hi va congregar un nombrós públic.

En aquest cas, a més dels plafons de l’exposició general sobre la pedra seca a Catalunya, hi havia una mostra de fotografies de les barraques de Cervelló.

Hi van assistir l’alcalde José Ignacio Aparicio, la regidora de cultura Montserrat Canas i el president de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) Martí Rom.

Es va aprofitar aquest acte per fer el lliurament del Premi Pedra Seca 2022 que concedeix l’APSAT al Grup barracaire Drac Verd de Sitges pels seus 25 anys de treball arreu de Catalunya i per la implementació, amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge, de la base de dades Wikipedra a Internet. A hores d’ara, hi consten unes 27.000 barraques, fent un total d’unes 33.000 construccions de pedra seca.

A continuació, Fermin Fernández, president del grup “Gaudim Cervelló”, va fer una exposició de la feina que han fet en la recerca i restauració de les barraques del municipi. Cal remarcar aquest rellevant treball. Per ara han trobat 290 barraques, 11 pous i 19 forns de calç. “A Cervelló (el tipus de pedra seca) que ens defineix és el que nosaltres anomenem el sauló, tècnicament el Buntsandstein, però també en tenim en tenim de fetes amb pedra calcària…”. Aquesta és la coneguda també com pedra d’arenisca roja. Aprofitant que l’exposició s’ha fet a Cervelló on aquest tipus de pedra es molt nombrós, l’hem afegida a les que ja hi havia: basalt, conglomerat, gres o pedra sorrenca, pissarra, granit, calcària i còdols.

La nova caixa du el text: “Buntsandstein. Roca de sorra roja formada per conglomerats vermells i gresos. Són sediments eòlics, lacustres, fluvials i, en menor grau, sediments marins. Composició: quars, feldespat, moscovita, fragments de roques diverses i sedimentat per òxid de silici i òxid ferrós. A Catalunya se’n pot trobar, a Mont-roig del Camp, Vilanova d’Escornalbou i l’Argentera, al Baix Camp. Al Garraf Vermell, part oriental del massís del Garraf, Baix Llobregat. Als Cingles de Bertí, entre el Moianès, Osona i el Vallès Oriental. Muntanyes de Prades, entre les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat. Turó de Tagamanent, al Vallès Oriental. Muntanya de Altafalla, a Falset al Priorat”.    

La regidora de cultura, Montserrat Canas, va incidir en aquest treball i en el suport de l’Ajuntament declarant-les aquest 2022 “Bé Cultural d’Interès Local” (BCIL).

L’alcalde, José Ignacio Aparicio, va fer la presentació del llibre “Gaudim la pedra seca a Cervelló”. Aquest no tan sols ha estat publicat per l’Ajuntament si no que el propi alcalde hi ha col·laborat. “A un pas del poble estàs immers en una pluja de natura que et fa bategar el cor amb alegria i et fa gaudir de mil detalls… Són Gaudim Cervelló, guardians de la pedra seca a Cervelló. La llavor d’un demà immediat coneixedor de la riquesa que tenim a les nostres mans. Gràcies per aquest gran regal que feu a Cervelló amb la vostra admirable tasca”.

.