163 – Catalunya en miniatura estrena una maqueta sobre les construccions de pedra seca als camps de conreu

.

La pedra seca comptarà amb un espai propi a Catalunya en miniatura gràcies a una maqueta elaborada per Jaume Deu Roig. La seva inauguració coincideix amb el 4rt aniversari de la declaració d’aquesta tècnica com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO i marca l’inici de més d’una setantena d’activitats dins la 3a edició de la Setmana de la Pedra Seca arreu de Catalunya, Illes Balears, Comunitat Valenciana, la Catalunya Nord i Andorra entre el 25 de novembre i el 4 de desembre.

Catalunya en miniatura compta des d’aquest mes de novembre amb una nova maqueta on es veuen representades les construccions de pedra seca. Aquesta reproducció, obra de l’artista Jaume Deu Roig, vol donar a conèixer el conreu de vinya fa anys al terme municipal de Torrelles de Llobregat, així com l’actual cultiu de cirerers i oliveres. Jaume Deu ha explicat que les pedres que formen aquesta reproducció són extretes de la seva pròpia vinya familiar i “totes elles formen diferents estils de construcció de marges i barraques, donant a conèixer l’art i la tècnica de la pedra seca”. Deu també ha destacat l’aportació del David Roa, maquetista del parc, “per haver-li donat vida a la maqueta recreant tot el conreu dins d’aquest paisatge de pedra seca”.

Amb aquesta reproducció es busca també mostrar el paper destacat de les construccions de pedra seca al món rural arreu de la mediterrània. La maqueta passa a formar part de l’exposició permanent de Catalunya en miniatura, coincidint amb el 4rt aniversari de la declaració d’aquesta tècnica com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. En aquest sentit, Concha de Lucas, directora de Catalunya en Miniatura, ha destacat que “és un plaer poder representar les construccions de pedra seca. Totes les maquetes del parc, estan realitzades amb poliuretà, excepte la Muntanya de Montserrat que es ciment i les barraques de pedra seca que estan fetes amb la tècnica original, utilitzant pedres”.

La inauguració de la maqueta marca l’inici de les activitats de la 3a edició de la Setmana de la Pedra Seca, que tindrà lloc del 25 de novembre al 4 de desembre. La iniciativa recull activitats de divulgació, aprenentatge i descoberta arreu dels Països Catalans per fer visible i posar en valor el patrimoni de pedra seca, el seu ofici i tècnica. Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, entitat organitzadora de la Setmana de la Pedra Seca, ha destacat el valor de comptar amb aquesta maqueta a Catalunya en miniatura “per sumar en la divulgació d’aquest patrimoni essencial per explicar la història de casa nostra, especialment entre les generacions més joves”.

.