155 – Taller de Pedra Seca al Montseny. La tècnica constructiva de la Pedra Seca (3a Edició). Del 6 al 8 d’octubre 2023

Programa

Curs teòric i pràctic de la construcció en pedra seca

Pràctica: Reconstrucció d’un camí ramader. Replanteig i fonamentació d’un mur. Criteris a seguir per pujar un mur i el seu coronament amb diversos detalls constructius. Aplicar metodologies correctes de treball. Coneixement i familiarització amb les eines i els útils de marger. Llei de la trava. Coronaments i elements singulars.

Teoria: Estudi i anàlisis de diferents elements constructius amb pedra seca (marges, feixes, partions, cabanes, pous de glaç i forns de calç). La pedra seca en la conformació de paisatges i hàbitats. Iniciatives de recuperació i difusió de la tècnica de la pedra seca. La wikipedra. Principis mecànics i arquitectònics. Conèixer la tècnica margera i altres tècniques constructives. Aprendre els conceptes bàsics de l’arrencada en tota construcció de pedra seca. Tècniques de reconstrucció i consolidació de murs de pedra seca. Pedra seca en l’arquitectura contemporània. Principis de geologia de les pedres, anàlisis de la geologia del terreny i el tipus de pedra apta per al treball en pedra seca.

Participants

De 10 a 15 persones. Està recomanat a aquelles persones interessades en descobrir el món de la construcció en Pedra Seca, tant si és per un interès com a autoconstructor, com si són professionals o tècnics de la construcció que desconeixen aquest sistema constructiu i s’hi volen iniciar.

Material proporcionat per l’escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) i eines necessàries per realitzar les pràctiques.
*Documentació informativa, apunts digitalitzats.

Material proporcionat per l’escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) i eines necessàries per realitzar les pràctiques.
*Documentació informativa, apunts digitalitzats.

Lloc

Mas el Bellit– Pla de la Calma. Tagamanent

Informació general

El preu del taller comprèn només la formació. Com que el taller es desenvoluparà en un espai força aïllat (40 min. des d’Aiguafreda per pista forestal) i no hi ha cap tipus de servei a l’abast, des de la masoveria de la finca del Bellit s’oferirà servei d’allotjament (tipus refugi) i manutenció als alumnes interessats, sense que sigui obligada la contractació d’aquests serveis com a condició per inscriure’s al taller. El cost del servei es comunicarà als inscrits i interessats un cop conformat el grup. També hi ha la possibilitat d’acampar (tenda petita o furgo).

El taller es durà a terme sense haver d’allotjar-se obligatòriament a la finca del Bellit, però per l’entorn especial de muntanya (Pla de la Calma) i l’element afegit de convivència, l’organització recomana aquesta opció.

Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia del taller.


A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

Inscripcions: https://escolaorigens.com/product/curs-pedra-seca/

Per més informació Xavier Ventura Tel. 633 492 979

.

.

.