137 – Inauguració a Rellinars de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El diumenge 3 de juliol del 2022, al Casal de Cultura L’Escola, va tenir lloc la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

L’alcaldessa de Rellinars, Marta Roquè Aubia, acompanyada d’altres membres de la corporació, va celebrar l’arribada de l’exposició al municipi i destacà la importància d’aquestes construccions al territori i paisatge rellinassenc, com a exemples d’arquitectura ecològica i sostenible.

Durant  l’acte es van projectar imatges i fragments de vídeos de les primeres tasques de restauració i conservació de barraques de vinya que es van iniciar a Rellinars ja fa 30 anys, amb un record especial als qui en foren els primers artífexs: Ramon Jover i Claudi Perarnau, a més d’altres membres de l’Associació Amics de Rellinars.

Tot seguit, en representació de l’APSAT, Joan Roura, va remarcar la importància de la declaració de l’art de la pedra en sec com a  Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, l’any 2018,  com una eina de reconeixement, protecció i divulgació tant de la tècnica com de les construccions de pedra en sec i va explicar les característiques de la mostra.

A més de l’Exposició, s’han previst diverses activitats  i excursions per a tots els públics i edats durant el mes de juliol: excursió a Les Barraques de Les Serres, Tallers infantils i ruta La Romàntica.

L’exposició es pot visitar de dimarts a dissabte de 17 a 20 h. i els dies de les activitats programades, fins el 14 d’agost.

.