122 – Vila-rodona (Alt Camp): PERILL!!! Una seixantena de construccions de pedra seca es veuran afectades per un macropolígon lo

El Pla director urbanístic d’activitat econòmica (PDUAE) de Vila-rodona, impulsat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vila-rodona, afecta unes 216 hectàrees situades a l’oest del terme municipal, concretament a la zona coneguda com les Planes del Guardià.

L’Incasòl fa anys que ha anat adquirint aquests terrenys, fins a arribar a comprar el 95 % de la zona afectada. Ara es vol impulsar un pla urbanístic que consisteix bàsicament en crear un macropolígon logístic a tocar de l’AP-2 i com a continuïtat dels polígons industrials les Planes de la Serra, les Arenelles i Bràfim-Alió (aquest darrer, amb una ocupabilitat del 0 %).

En l’àrea del pla urbanístic s’hi localitzen fins a 58 construccions de pedra seca, entre barraques, pous i cisternes, i també molts marges. És evident que la continuïtat de grans naus logístiques, vials d’accés i aparcaments en gran extensió farà incompatible el manteniment i la preservació d’aquestes construccions, per la qual cosa es dedueix que hauran de ser enderrocades.

D’aquestes 58 construccions en destaca una situada al costat del Mas del Porta. Es tracta d’una barraca formada per 6 estances: una de petita frontal que comunica interiorment amb dues estances a cada lateral i una de gran al fons. També té una menjadora a l’estança principal-frontal i un cocó a l’estança interior esquerra. Aquestes característiques la converteixen en una barraca excepcional a Catalunya. (Codi Wikipedra: 701)

Aquest no és l’únic projecte urbanístic que afecta la Plana de l’Alt Camp, una de les zones amb més concentració de barraques de pedra seca del país. Al triangle Valls – el Pla de Santa Maria – Vila-rodona hi ha previst un PDUAE que afecta un total de 850 hectàrees. Sembla que en els dos primers municipis el Pla s’ha aturat, però no a Vila-rodona. Al Pla de Santa Maria, a més, hi ha diverses centrals solars projectades que afecten un total aproximat de 350 hectàrees. Una d’aquestes centrals anirà situada en plena Ruta de la Capona i afectarà desenes de barraques de pedra seca, així com l’històric Camí de Sant Pere, d’origen romà.

Recordem que la tècnica de la pedra seca és Patrimoni Mundial per la UNESCO i les administracions haurien de vetllar per la seva preservació i salvaguarda, no la seva destrucció.

.