118 – Inauguració a Sant Pere de Ribes de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 1 d’abril de 2022 va tenir lloc, a la biblioteca Manuel de Pedrolo de Ribes,  la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, organitzada per l’Associació per la Pedra Seca del Garraf (APSG).

Una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya (DGCPAC) i de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), que consta d’una vintena de plafons on s’expliquen les característiques de la tècnica i s’il·lustren diversos exemples de construccions d’arreu de Catalunya. Així mateix es poden examinar els diferents tipus de pedra que habitualment s’utilitzen en les diverses comarques.

L’exposició romandrà fins el 23 d’abril, Sant Jordi, i serà visitable: dilluns, dimecres i divendres de 15:00 a 20:00 hores;  dimarts i dijous de 10:00 a 14:00 i de 15:00 a 20:00 hores i dissabtes de 10:00 hores a 14:00 hores.

Durant aquest temps està prevista la visita de diferents escoles de la comarca i l’Associació per la pedra seca del Garraf (APSG) celebrarà diverses activitats relacionades.

L’acte va ser presentat pel president de l’Associació per la pedra seca del Garraf  (APSG) Sr. Manel Márquez, juntament amb el regidor de Cultura i Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes Sr. Josep Moya, l’alcaldessa d’Olivella Sra. Marta Verdejo i el Sr. Ramon Artigas en representació de l’APSAT.

Sr. Manel Márquez, va posar de manifest la importància de l’APSG per conserva i preserva el patrimoni de pedra seca del Garraf, va agrair a la DGCPAC i l’APSAT haver confiat l’APSG per muntar l’exposició, l’entusiasme amb el que va fer seva la iniciativa l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i també, de manera especial, va agrair la presència i l’escalf de tots aquells interessats pel món de la pedra seca, sia a títol individual o en representació d’algun col·lectiu, dient “El camí de l’APSG plau molt més si es fa en companyia. La tasca que volem fer només pot ser col·lectiva i és cosa de tothom”

El Sr. Ramon Artigas va explicar detalladament els objectius i funcionament de l’APSAT i del web Wikipedra, per preservar i conservar aquesta patrimoni irrepetible, així com les dades de les construccions fins ara catalogades al Garraf i a Catalunya, posant de relleu alguns ribetans que des de fa molts anys han estudiat i catalogat construccions de la comarca, com l’estudi fet el 1978 per Magí Miret i Eduard Riu (“Aproximació a l’estudi de les barraques de pedra seca de Sant Pere de Ribes”).

Tot seguit, es va fer un recorregut per als panells de l’exposició explicant la diversitat i algunes de les característiques de les construccions. Finalitzant l’acte amb un petit berenar acompanyat de vi del celler Puig Batet, exemple d’aprofitament de les estructures de pedra seca.

.