115 – TOTA PEDRA FA PARET: Augmentant l’exposició des de Tarragona

Del divendres 8 de juliol al diumenge 21 d’agost de 2022, al pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona, es va fer l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”.

Quan a finals de l’any 2021 em vaig assabentar que l’exposició “Tota pedra fa paret: la Pedra Seca a Catalunya“ vindria a Tarragona, vaig pensar que estaria bé complementar-la amb fotos de construccions del municipi de Tarragona.  La idea inicial era de proposar als responsables de l’exposició realitzar una sèrie de fotografies que es poguessin anar projectant en algun aparell de televisió, donat que això no comportava cap cost addicional i podria ser factible.

A través de l’APSAT em vaig posar en contacte amb el Sr. Jordi Abelló, tècnic de l’ajuntament i responsable de l’exposició. El primer contacte (via correu electrònic) ja va ser prou engrescador; doncs li va semblar una idea molt positiva. Tant positiva que em va demanar que li presentés uns pressupostos per confeccionar uns plafons semblants als de l’exposició de la Generalitat. Sorprenentment, de la bàsica idea original s’havia passat a una tasca d’una altra envergadura.

Després d’haver presentat un pressupost per als possibles plafons per a les barraques del municipi, va arribar la confirmació definitiva que ens permetia confeccionar sis roll-up (plafons) de diferents mides. Tocava engrescar més gent al projecte! Vaig demanar la col·laboració d’uns amics, també col·laboradors de la Wikipedra, el Julià i el Xavier Sastre Conesa, que de seguida van mostrar moltes ganes i il·lusió. Sense la seva aportació, hagués estat impossible poder finalitzar la feina.

Durant gairebé tres mesos vam anar entrellaçant diferents objectius:

Fer una tria  de diferents elements constructius basats en la Wikipedra.

Treball de camp per a l’actualització de fotos. Va caldre la neteja de l’entorn en alguns casos i/o la presa de mides d’algunes de les barraques.

Treball de recerca. Ens vam posar en contacte amb el Sr. Josep Maria Jujol (jr), fill del prestigiós arquitecte, donat que sabíem que tenia fotos i informació de la pedra seca a la ciutat de Tarragona. Aquestes interessantíssimes converses van servir per ampliar la visió del que havia estat històricament la distribució de diferents construccions  en el terme de la ciutat i l’aportació de fotografies i amidaments d’alguna barraca, preses pel Sr. Jujol als anys 50. També es van consultar plànols antics de la ciutat per tal de poder ubicar cada barraca amb la màxima precisió possible.

A mida que anem combinant tota aquesta recerca  i treball de camp, i seguint les indicacions del Julià, ens dediquem a gravar les rutes per poder fer visitables les barraques, tot i col·locant uns codis QR als futurs plafons on tothom que volgués podria accedir a les rutes.

Paral·lelament a aquests objectius, ens vàrem anar engrescant i, a instàncies del Xavier, decidim provar de fer una gravació aèria amb dron d’algunes de les construccions més emblemàtiques de Tarragona. Vàrem comptar amb la participació i el suport tècnic de l’Arturo la presa de les mides del pont la Budallera.

Una vegada acabat tot aquest treball de camp, ens queda la difícil tasca de la tria de material fotogràfic, i la composició dels plafons. Per la confecció dels plafons comptàvem amb la inestimable ajuda de l’Elena Sastre Martínez, que va fer el maquetació final. Una feinada considerable i amb uns resultats molt i molt reeixits.

El darrer pas era el plantejament del contingut que calia mostrar als diferents roll-ups: d’una banda volíem mostrar les diferents tipologies de construccions del terme tarragoní (carrerades, arneres, barraques, trones, marges, alguns amb albellons) i un magnífic pont de pedra seca. De cadascuna de les tipologies, volíem:

Oferir les rutes per poder-les visitar.

Inserir textos explicatius.

Inserir textos de personalitats (o textos antics  com el de les ordinacions urbanes de Tarragona de l’època medieval, per exemple) relacionats amb la pedra seca del Camp de Tarragona.

Donar una visió històrica de construccions que han desaparegut pel creixement urbanístic i que era en part desconegut per una gran part de la població.

Situar en un plànol les diferents construccions (extret de la Wikipedra)

Una vegada assolida la confecció, es va procedir a la impressió dels plafons per tal de afegir-los a l’exposició que es va dur a terme a l’estiu al pati de Jaume I, situat al mateix Ajuntament de Tarragona. També es va instal·lar una televisió amb la projecció de les imatges aèries.

Cal remarcar que aquests roll-up faran una ruta pels diferents centres cívics de la ciutat durant la tardor-hivern i que posteriorment, cap al gener, s’exposaran al mercat central de la ciutat i posteriorment al del barri de Torreforta.

De tot aquell treball queda encara feina per fer, hi ha diferents construccions de les quals en tenim constància i que s’hauran d’investigar (forns de calç, una possible barraca d’època romana,  i un peculiar sistema de caça d’ocells en viu del qual sabem que poden quedar unes restes,  i probablement, més material fotogràfic). Però sobretot, cal endegar la tasca de conscienciar la ciutadania, i molt particularment el consistori, per mantenir aquest gran patrimoni de pedra seca que conserva la ciutat.

Anton Salvador Sedó

.