09 – COL•LABORAxPAISATGE impulsa el Registre de l’ofici constructiu de la pedra seca

Les construccions de pedra seca són un patrimoni de gran valor ecològic, estètic, històric i identitari que esdevingut un autèntic referent identitari per a molts territoris de casa nostra. Malgrat els seus diversos valors, es troba immers en una dinàmica de recessió que comporta que aquest patrimoni es deteriori, es destrueixi o quedi ocult a l’interior d’espais forestals antigament conreats.

L’ofici tradicional de marger o paretsecaire ha patit, durant les darreres dècades, un procés d’envelliment i de manca de relleu generacional. Es tracta d’un ofici sovint invisible que necessita d’un procés de reconeixement i posada en valor per a la seva recuperació. Alhora, el recent reconeixement de la tècnica constructiva de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat pot esdevenir un punt d’inflexió per a la recuperació i posada en valor de l’ofici constructiu de la pedra seca a casa nostra.

Per aquests motius, i simultàniament amb altres línies de treball complementàries, el projecte COL·LABORAxPAISATGE impulsa el Registre de l’ofici constructiu de la pedra seca per tal de poder conèixer l’estat actual d’aquest ofici, un primer pas que ha de permetre tenir una radiografia de la situació actual i a partir de la qual es podrà començar a dissenyar, juntament amb l’administració i altres agents implicats, l’estratègia que cal seguir per aconseguir el seu reconeixement oficial.

Aquest Registre posa a disposició de totes aquelles persones que tinguin una vinculació pràctica amb les tècniques constructives de la pedra seca arreu del territori català aquest formulari per poder recollir dades del sector, i demana que se’n faci difusió entre les entitats i persones relacionades amb el món de la pedra seca per tal d’arribar al màxim de margers possibles.

COL·LABORAxPAISATGE: Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca), és un projecte de cooperació Leader nascut l’any 2016, coordinat per l’Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) amb l’assessorament i suport tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, dirigit a la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge.

Enllaç al formulari:

https://goo.gl/forms/MILuRyo1lY5PeNYK2

Més informació:

www.collaboraxpaisatge.cat

pedraseca@adrinoc.cat