La 9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic s’ha inaugurat el 18 de juny a la Filmoteca de Catalunya, a la Sala Laya, amb documentals sobre pedra seca. Aquest és el tema general d’aquesta Mostra que organitza l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI).
La sessió inaugural ha estat dedicada a la tècnica de construcció de la Pedra Seca per celebrar la inscripció a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (UNESCO). En aquesta Mostra hi ha col·laborat l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), entitat integrant de la xarxa de l’OPEI.
S’hi ha projectat el vídeo de presentació de la candidatura de l’art de la pedra seca a la UNESCO (2018, 10 min.). També els documentals: “Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp)” (2006), de Martí Rom (30 min) i “Picant Pedra” (2018) d’Antoni Martí (33 min).
“Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp)” (2006) de Martí Rom (30 min).
Les barraques de pedra seca i els seus orígens. A Mont-roig hi ha les cinc barraques declarades “Bé Cultural d’Interès Nacional” (2016). S’explica l’experiència del Grup de Sitges en la recerca i catalogació de barraques a arreu de Catalunya. La música incorpora una txalaparta de pedra. També hi intervé Maria Lluïsa Vilaseca, que junt amb el seu pare Salvador Vilaseca, van fer el primer treball sobre barraques d’un municipi en particular; el 1967 van presentar al “X Congreso Nacional de Arqueología” de Maó la ponència “Construcciones de piedra en seco en la provincia de Tarragona: las barracas de Montroig”.
“Picant Pedra” (2018) d’Antoni Martí (33 min).
Cinquanta anys desprès de la darrera cuita tradicional, al forn gran de Fonteta (BCIN) s’ha tornat a picar pedra calcària, enfornar i fer una cuita de calç com en l’època romana. Fonteta i Sant Climent de Peralta eren un dels centres calciners més importants de Catalunya, ja que hi han inventariats 23 forns de calç.
Al llarg de l’estiu i de la tardor es projectaran altres documentals sobre la pedra seca a diferents poblacions del país, en el marc de la 9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic.