El 18 de gener de 2025 l’associació cultural Empelt va inaugurar l’exposició itinerant “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” a la capella del Roser de Guardiola de Font-rubí amb una quarantena d’assistents.
L’exposició mostra una panoràmica àmplia sobre el llegat de la pedra seca i les variants tipològiques més habituals en les diverses comarques catalanes. Toni Tallavent va donar la benvinguda anunciant que aquest acte seria la cloenda del cicle de la terra i va referir-se a l’interès de l’exposició per les múltiples barraques que són testimoni de la construcció de pedra seca al municipi, i més concretament va incidir en la barraca de vinya que Victor Mata, Stella Veciana i Ralf Hilgers van restaurar pel Festival d’art i natura Batecs 2023 i que encara es pot visitar a “Espai de Marge” (https://shorturl.at/EBwYe).
A continuació Vincent Defourny – ex-membre del secretariat de la UNESCO – va fer una introducció força interessant a la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Va diferenciar el patrimoni material i tangible del patrimoni immaterial que es refereix a bens immaterials com usos, expressions, coneixements, tècniques de grups o individus que són reconeguts com a part integrant del seu patrimoni cultural i que es transmeten de generació en generació. A Catalunya va destacar entre d’altres la festa de la Patum, les torres humanes dels Castells i particularment la tècnica de la pedra seca incidint particularment en el seu aspecte de pràctica sostenible.
Posteriorment Barbara Meneses va fer una improvisació de dansa contemporània titulada “pedres” amb moviments fluïts i orgànics al voltant i enmig d’un cercle creat amb caixes de fusta on s’exposaven les diferents pedres que es fan servir per construccions de pedra seca.
El diumenge següent dia 26 de gener Vincent Defourny va fer una conferència en la qual va aprofundir en el tema “Què pot fer la UNESCO a la meva vida? Quin impacte pot o té aquesta organització a la nostra vida?” posant al centre una ètica humanista per a fer un món més just i millor.
Aquesta exposició, va ser desenvolupada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).
.
.
.