El divendres 29 de novembre de 2024 es fa fer a l’Auditori del Museu de l’Empordà (Figueres) i dins del marc de la “Setmana de la Pedra Seca” la presentació dels dos llibres “XII Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional” i “La pedra seca a la Garriga d’Empordà. Manual de bones pràctiques de restauració i recuperació”.
El primer es el recull de les ponències i comunicacions presentades a la “XII Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional” (V.V.A.A., Editorial Norfeu, 2024. Editat per l’Ajuntament de Cadaqués i l’APSAT). Vegeu:
El segon, “La pedra seca a la Garriga d’Empordà. Manual de bones pràctiques de restauració i recuperació”, es un treball de l’ “Associació Gremi dels Margers de Catalunya” (2023), impulsat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà en el marc del Projecte PECT “Girona, patrimoni actiu”
Primer va intervenir Martí Rom, president de l’Associació per la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT), fent un resum de les activitats principals de l’associació:
La base de dades Wikipedra (amb col·laboració amb l’Observatori del paisatge). Vegeu:
https://wikipedra.catpaisatge.net/
L’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” (amb col·laboració de la Direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural), que està en itinerància per Catalunya des del novembre de 2019.
Les “Trobades” que es fan cada dos anys. Fins ara a: Manresa (2002), Torruella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Presses (2013), Calaceit (2015), Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017), El Pinós (2019), Móra la Nova (2021) i Cadaqués (2023).
I esmentant a actualment l’Associació la formen 33 entitats, 17 persones i tres grups d’Arquitectura tradicional.
A continuació, Mercè Donat va fer un resum del llibre de la Trobada (2023) de Cadaqués. Cal esmentar que té 302 pàgines, que està dividit en tres Àmbits: “Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua”, “Educació formal i no formal” i “Arquitectura tradicional”. Per cadascun hi ha una ponència i una sèrie de comunicacions de molt diversos territoris (respectivament: 10, 11 i 14 Comunicacions).
Toni Gironès va presentar la ponència del primer àmbit: “La península del cap de Creus, una topografia en el temps”.
Pere Casellas, de Turisme de l’Alt Empordà, va introduir el treball fet a la Garriga d’Empordà.
Maite Oliva va parlar del segon llibre, “La pedra seca a la Garriga d’Empordà. Manual de bones pràctiques de restauració i recuperació” i Xavier Laporta, de l’ “Associació Gremi dels Margers de Catalunya”, va fer una àmplia explicació del contingut del llibre, fent remarcant que tot i que està centrat a la Garriga d’Empordà té interès i vigència a d’altres contrades. Vegeu:
.
.
.
.
.