La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment per a la promoció i reconeixement d’aquesta tècnica com a patrimoni i ofici. A través de les activitats i la seva difusió es busca també mostrar l’extensa xarxa d’entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al seu manteniment i divulgació.
La 5a edició de la Setmana de la Pedra Secase celebrarà entre el 22 de novembre a l’1 de desembre de 2024 i s’han programat un centenar d’activitats de propostes al voltant de la tècnica i construccions de pedra seca d’arreu de Catalunya, les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, la Catalunya Nord i Andorra.
L’Associació de Micropobles de Catalunyai l’Ajuntament de Torrebesses impulsen un any més la Setmana de la Pedra Seca, que compta amb el suport i finançament de la Diputació de Lleida, així com amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de diferents entitats públiques i privades d’arreu del territori que contribueixen a la seva difusió.
Aquesta cinquena edició coincideix amb el sisè aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.
Durant la Setmana hi ha programades activitats múltiples per a tots els públics: jornades divulgatives, xerrades, sortides i visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos, etc. Des de l’IRMU i els centres que en formen part hi col·laborem en la programació d’algunes d’elles:
Taller de recuperació d’una paret marge a Sanaüja. Sanaüja. Organitzen: Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES) i Associació Espai Llobregós.
Caminada circular del centre d’interpretació de La Mina a Sant Antoni. Torre de l’Espanyol. Organitzen: Grup Anjubs de la Torre de l’Espanyol amb col·laboració de l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol.
Jornada: coneixent el patrimoni de la pedra seca de Tivenys. Tivenys. Organitzen: Departament de Cultura, Ajuntament de Tivenys, Centre d’Estudis Territori Inhòspit i Observatori del Paisatge.
Ruta per les barraques de pedra seca del camí de l’Aufinac. Mont-roig del Camp. Organitzen: Grup Barracaire de Mont-roig del Camp (“AV Muntanya Roja”).
La pedra seca en línia. Accés a 419 construccions de la Baixa Segarra. Santa Coloma de Queralt. Organitzen: Associació Cultural Baixa Segarra.
Adequació entorn barraca del Patge (BCIL). Sant Vicent de Calders. Organitzen: Grup de Pedra Seca de Sant Vicenç de Calders amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell i El Rebló.
Tast de pedra seca i vi. Santa Oliva. Organitzen: Ajuntament de Santa Oliva i Associació per la difusió de la història de Santa Oliva (ADHSO).
Taller de memòria oral: pedra seca i camins de transhumància. Banyeres del Penedès. Organitzen: Institut d’Estudis Penedesencs i Ajuntament de Banyeres del Penedès.
Barraques de Pedra Seca. La Llacuna. Organitzen: Grup Local Acció La Llacuna GLA amb la col·laboració del Centre d’Estudis Llacunencs.
Caminada de la Pedra Seca. Subirats. Organitzen: Centre d’Estudis de Subirats i Turisme de Subirats.
Els usos de la pedra seca: Agricultura. Lavern. Organitzen: Institut d’Estudis Penedesencs, Centre d’Estudis de Subirats i Ateneu Agrícola de Lavern.
Els usos de la pedra seca: Protoindústria. Olivella. Organitzen: Institut d’Estudis Penedesencs i Associació Pedra Seca Garraf.
Taller per a la reconstrucció d’una barraca de vinya a cal Viudo (Begues). Begues. Organitzen: Centre d’Estudis Beguetans (CEB).
La barraca olesana de pedra seca. Olesa de Montserrat. Organitza: Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà.
Forns de calç i teuleries a l’entorn de Mura (El Bages). Mura. Organitza: Recull Històric de Mura (vocalia de Pedra Seca).
Visita a la pedrera de Santa Ponça. Alaior. Organitza: Centre d’Estudis Locals d’Alaior
Podeu trobar tota la informació sobre la Setmana de la Pedra Seca al seu portal web: www.setmanapedraseca.cat.
.
.