138 – L’exposició “Oli de Ginebre. Remei i patrimoni”, apropa l’entorn geogràfic de Riba-roja d’Ebre a les comarques tarragonines

La mostra, produïda per la Diputació de Tarragona, es pot veure fins el 13 de maig al Palau Bofarull de Reus

Coordinada per Amics de Riba-roja i dissenyada per l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació, la mostra recorrerà diferents municipis i institucions tarragonines.

El Palau Bofarull de Reus acull fins el 13 de maig l’exposició “Oli de Ginebre. Remei i patrimoni”, que mostra l’entorn geogràfic de Riba-roja d’Ebre, on la producció de aquest oli de propietats terapèutiques va tenir especial rellevància des del segle XVII fins a principis del XX.

La mostra, coordinada per Josep Jordan, Dolors González Cabré, Josep Blanch i Josep Aguilà totes ells membre de l’associació Amics de Riba-roja, ha estat dissenyada per l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, produïda pel Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació.

La inauguració, celebrada el passat divendres 14 d’abril de l’exposició va comptar amb la participació de  la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez i el president d’Amics de Riba-roja, Josep Aguilà.

Fins al Palau Bofarull també s’hi va a acostar una nodrida representació de riba-rojanes i riba-rojans residents a Reus, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant i altres localitats veïnes, a més dels veïns del poble que van viatjar fins a la capital del Baix Camp per assistir a la inauguració de la mostra.

La mostra ha estat pensada i dissenyada per ser itinerant i la Diputació de Tarragona la posa a disposició de totes les entitats, institucions i municipis que la sol·licitin.

L’oli de ginebre

L’elaboració d’aquest oli representava un complement a les feines agrícoles dels habitants de Riba-roja i permetia un aprofitament del bosc.

L’oli es produïa en uns forns construïts amb pedra seca i que eren de planta circular, amb un diàmetre de 4 a 6 metres i una alçada de fins a 7 metres, amb una olla interior feta d’argila on s’introduïen els troncs del ginebre o juníper, sobre la qual es cremaven altres fustes perquè les altes temperatures provoquessin la destil·lació de l’oli, que es recollia en una cubeta a l’exterior.

Les propietats terapèutiques de l’oli de ginebre van fer que històricament s’utilitzés com a remei per a diverses malalties humanes i d’animals, a més d’utilitzar-se per a altres usos domèstics.

.