El Centre d’Estudis Cadaquesencs (CEESCA) va presentar, el passat dissabte dia 14 de maig al teatre Art i Joia de Cadaqués, la “XII Trobada de Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional dels territoris de parla catalana” que se celebrarà l’octubre del 2023. L’acte va tenir com a objectiu donar a conèixer l’encontre que es realitzarà al municipi i la importància del mateix, sobretot arran la declaració, el novembre de 2018, de l’art de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.
El president del CEESCA, Josep Maria Villena, va destacar la riquesa de la pedra seca a Cadaqués, a través d’un ampli recull sobre aquest patrimoni en forma de barraques, clopers, forns, ponts o carrerades. Es preveu que la trobada “serveixi per exposar, promocionar i divulgar estudis i treballs referents a la pedra seca i a la seva arquitectura, a més de ser un espai d’intercanvi i coneixement”, va afirmar Villena.
A la trobada, promoguda per l’APSAT des del 2002 (a Manresa), es treballaran diversos àmbits, com el patrimonial, amb la conservació de la llengua, història i arquitectura. Un altre aspecte serà la Cultura i l’Art, personatges reconeguts amb lligams amb aquest mètode constructiu. L’ús de les noves tecnologies com a forma de documentar edificacions, i compromís amb el medi ambient i canvi climàtic.
Durant l’acte també es va donar a conèixer el logotip guanyador que encapçalarà els actes sobre la pedra seca del 2023, obra de la dissenyadora Betty Llensa. Al concurs s’hi van presentar un total de 32 propostes creatives.
.