Més de cent activitats s’han inscrit a la 2a edició de la Setmana de la Pedra Seca.Exposicions, cursos i tallers de restauració, xerrades, activitats de voluntariat, sortides de descoberta, concursos a Instagram,… Activitats per a totes les edats i per a tots els públics, organitzades per entitats, col·lectius i voluntaris d’arreu dels Països Catalans, per tal de difondre i posar en valor la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva.
El gruix de les activitats tindrà lloc a Catalunya (88), les Illes Balears (7) i Andorra (4). N’hi haurà també una a la Catalunya Nord i una al País Valencià. Per categories, es faran 41 sortides de descoberta del territori, 23 activitats de formació i construcció i 37 activitats de divulgació, tot i que aquest nombre es podrà veure incrementat en els propers dies.
Per la seva originalitat,destaquen per exemple activitats com passejades amb tast de productes locals, recorreguts fotogràfics o de catalogació de construccions, una ruta teatralitzada, un taller de cuina vinculada a la pedra seca, un taller de maquetes, la realització d’un pessebre en un paisatge de pedra seca o diverses exposicions, entre elles una que tindrà lloc a l’interior d’una barraca.
Nombroses sortidespermetran descobrir nous itineraris de pedra seca de la mà de coneixedors locals, es podrà aprendre la tècnicai participar de la restauraciódel patrimoni de pedra seca o participar de la reflexió del futurd’aquest patrimoni, tècnica i ofici a casa nostra a través de diverses jornades divulgatives. Es presentaran també diferents publicacions, i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura tradicional farà entrega del 2n Premi Pedra Secaa la Fundació El Solà de la Fatarella.
La Setmana de la Pedra Seca tindrà lloc del 19 al 28 de novembre de 2021, coincidint amb el 3er aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.
Les activitats programades es poden consultar a l’Agenda en línia i al Mapa d’ubicacionsa www.collaboraxpaisatge.cat/setmana-de-la-pedra-seca/ i es poden seguir també a les xarxes socials amb el #SetmanadelaPedraSeca.
La Setmana de la Pedra Seca neix amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni, ofici i tècnica constructiva sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàriesen què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra. És una iniciativa de COL·LABORAxPAISATGEen col·laboració amb nombroses entitats del territori dels Països Catalans.
COL·LABORAxPAISATGE és un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Piri- neu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.
COL·LABORAxPAISATGEés un projecte subvencionat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançat pel FEADER.
.