El divendres 17 de setembre de 2020 es va presentar, a la Casa Lluvià de Manresa, l’exposició itinerant ”Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” una mostra produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i elaborada per l’Associació per la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT).
La mostra la va inaugurar per la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco i Rovira, en l’acte també han participat l’alcalde de Manresa Marc Aloy i Jaume Plans en representació de l’APSAT. Ha conduït l’acte Anna Crespo Obiols regidora delegada de Cultura i Festes de l’ajuntament de Manresa.
La Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco ha parlat de la importància de la pedra seca arreu del territori català. L’exposició servia d’aparador per veure aquest ric patrimoni. Destacava que unes 3.000 persones ja havien visitat l’exposició itinerant. L’alcalde de Manresa, Marc Aloy ha agraït què l’exposició estigués a Manresa; ha destacat la gran quantitat de construccions de pedra seca que hi ha a tota la comarca del Bages i el paper que ha jugat dins el paisatge humanitzat.
Durant la inauguració s’ha presentat també la “Setmana de la Pedra Seca”, que tindrà lloc del 23 al 29 de novembre arreu del país, amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor el teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a Catalunya. Ha intervingut Maite Oliva d’ADRINOC. N’ha destacat la importància de la pedra seca arreu del territori així con el teixit associatiu que la configura. També ha fet esment a la primera “Setmana de la Pedra seca” que es farà aquest any. Aquesta activitat neix amb motiu de la commemoració del segon aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Es tracta d’una setmana d’organització i promoció d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans, tant des de l’àmbit públic com privat, en estreta col·laboració amb les entitats del territori i amb la col·laboració del Departament de Cultura. És iniciativa de “Col·labora x Paisatge” —projecte d’ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya)— i té vocació d’esdevenir un esdeveniment fixe en el calendari a partir d’enguany.
Per participar en la Setmana de la Pedra Seca cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca durant la setmana del 23 al 29 de novembre de 2020 i omplir un formulari a
per tal d’inscriure l’activitat a l’agenda en línia. Poden ser activitats de tot tipus, per a totes les edats i per a tots els públics: jornades divulgatives, xerrades, sortides i visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos. Hi poden participar tot tipus d’entitats, tant públiques com privades, col·lectius i persones voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i/o l’ofici de la pedra seca arreu dels Països Catalans
L’historiador Jaume Plans, en representació de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) ha destacat el paper de l’entitat al llarg de gairebé 20 anys de vida. Les trobades bianuals i la xarxa d’entitats que configuren l’APSAT.
D’ altra banda Roger Costa, de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural., n’ha destacat els trets principals que configuren l’exposició: continguts, àmbit geogràfic, abast de la pedra seca…
La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.
La pedra seca és una de les tècniques tradicionals de construcció més utilitzades al llarg dels segles per bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres avantpassats domesticar la natura i garantir la pròpia subsistència. És un testimoni principal de l’arquitectura tradicional i suposa un conjunt patrimonial molt abundant a Catalunya i especialment a Manresa i el Bages. Per la seva significació històrica i el seu valor patrimonial, l’art de la pedra seca fou inscrit per part de la UNESCO a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en data 28 de novembre de 2018.
Aquesta mostra es podrà visitar fins al 18 d’octubre a la Casa Lluvià. Ofereix una panoràmica àmplia sobre les construccions i les tècniques de pedra seca presents al nostre país i posa èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial.
Aquesta exposició es va presentar per primer cop el novembre de 2019 a Torrebesses (El Segrià), després va anar a Castellar del Vallès (Vallès Occidental), Amposta (Montsià) i Cadaqués (Alt Empordà). Després, el 2020, es farà a Bonastre (Baix Penedès).
L’any 2021 es farà a: Alcover (Alt Camp), Olot (La Garrotxa), Tortosa (Baix Ebre), Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), Sitges (Garraf), Móra la Nova (Ribera d’Ebre) i Girona (Gironès).
.