Divendres 3 de setembre de 2021, a Sitges (Garraf) es va inaugurar la exposició “Tota pedra fa paret – La pedra seca a Catalunya”, amb la col·laboració del Grup d’Estudis Sitgetans (GES) i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges. Una mostra elaborada per l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional – APSAT i produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
L’exposició es fa al bonic espai de Can Falç (passeig de la Ribera 13-14). Es podrà visitar fins el 20 d’octubre.
Beli Artigas del Grup d’Estudis Sitgetans va explicar que amb la col·laboració de Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges i els Museus de Sitges han ampliat l’exposició amb un espai amb informació sobre les construccions de pedra seca que es troben al terme municipal de Sitges i a la resta de la comarca del Garraf. S’ha volgut remarcar la feina del Grup Drac Verd de Sitges, que des de 1998, ja fa 23 anys, impulsa la conservació, catalogació i recuperació de les barraques de pedra seca a Catalunya. A més, hi haurà un cicle de tallers per a nens i nenes organitzat pels Museus de Sitges, una taula rodona el 8 d’octubre amb experts organitzada pel Grup d’Estudis Sitgetans (GES) i un tast de malvasia el 17 d’octubre a les vinyes de l’Hospital de Sant Joan Baptista a Aiguadolç, promogut pel Centre d’interpretació de la Malvasia que permetrà unir la pedra seca amb el conreu de la vinya.
A continuació, Martí Rom president de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, va fer lliurament del Premi Pedra 2020, que es concedia per primer cop i que el Covid va impedir de fer-ho el novembre de 2020, a la Revista Pedra Seca pels seus 20 anys d’existència i pel seu llarg treball d’informació sobre aquest cap, remarcant que durant molts anys havia estat l’únic punt de trobada dels “pedrasacaires”. El van recollir els seus responsables, des del primer dia, August Bernat i Agustí Esteve. Primer l’un i després l’altre, van agrair el premi i varen fer una breu descripció de la seva llarga trajectòria. Fins avui en dia, han publicat 42 números de la revista i 113 del “Full informatiu” mensual. Aquest incorpora en cada número la descripció d’una ruta de pedra seca d’algun indret de Catalunya, cosa que van agrair a la col·laboració de Ramon Artigas. (Vegeu les notícies “23”, “50”, “56” i “80” de l’apartat “Notícies APSAT”).
Després, Maite Oliva de Col.laboraXpaisatge ens va presentar la segona edició de la “Setmana de la Pedra Seca” que es farà del 19 al 28 de novembre de 2021, ampliant a dos caps de setmana les possibilitats de fer activitats relacionades amb la pedra seca als Països Catalans (vegeu la notícia “77” de l’apartat “Notícies APSAT”). Va comentar l’èxit de la primera edició on es varen fer uns 90 actes.
En el que era un petit homenatge a Ramon Artigas, Jordi Grau de l’Observatori del Paisatge va comentar la experiència de Wikipedra, una base de dades col.laborativa consultable a Internet, on hi ha col·laborar unes 450 persones, que ara fa deu anys de la seva existència. Va ser impulsada pel Grup Drac Verd de Sitges, amb el Ramon Artigas al capdavant, a la IV Trobada de la Pedra Seca (que es va fer a Sitges l’octubre de 2007). Finalment fou operativa i accessible des d’Internet a partir del 2011. Ha estat un gran èxit. Comentava el Jordi Grau que durant aquests 10 anys s’han entrar en el sistema una mitjana de 5 construccions al dia. A hores d’ara, ja hi han més de 29.000 construccions (vegeu http://wikipedra.catpaisatge.net/#).
Ramon Artigas va detallar els orígens del Grup Drac Verd de Sitges, format amb els companys Josep Pascual, Andreu Camps i Joan Trius. Del 1998 fins el 2010 varen documentar unes 4.500 barraques d’arreu de Catalunya. Va aprofitar per lloar la figura de Josep Pascual que va morir l’1 de juliol de 2020 després de 22 anys de feina dibuixant els croquis de les barraques que anaven documentant. A l’exposició hi ha un espai dedicat a aquesta feina (vegeu la notícia “62” de l’apartat “Notícies APSAT”). Ramon Artigas també va comentar que el Grup Drac Verd de Sitges ha documentat fins ara unes 7.500 barraques. En els últims temps s’ha incorporat al grup, Robert Rovira de l’Arboç, Va acabar dient que a Wikipedra hi ha entrades 1.133 barraques de la comarca del Garraf.
La nova directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, de la veïna Vilanova i la Geltrú, va prendre la paraula per explicar per un costat el paper de les barraques de pedra seca com elements significats de la comarca del Garraf i per altre lloar el paper de les entitats locals que treballen en l’ampli camp de la cultura popular i que permeten configurar un rellevant i específic teixit associatiu i d’expressió de la vitalitat del país. Finalment va tancar l’acte el regidor de Cultura de Sitges Xavier Salmeron remarcant el paper de l’Ajuntament i els Museus de Sitges col·laborant amb aquesta exposició.
A l’exposició hi ha un espai d’homenatge a Josep Pascual i un conjunt de maquetes de construccions de pedra seca realitzades per Joan Trius del Grup Drac Verd de Sitges.
.