59- I JORNADA: Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Una indústria de 500 anys amb perspectives de futur

El municipi riberenc de Riba-roja d’Ebre ha conservat el nombre més elevat de forns d’elaboració d’oli de ginebre de tota la península Ibèrica. L’oli de ginebre s’obté de la fusta de troncs i arrels del Juniperus oxycedrus, comunament anomenat càdec i té nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides.

Aquestes propietats terapèutiques han motivat que l’oli de ginebre s’hagi fet servir històricament com a remei per a diverses malalties humanes i, sobretot, animals.
Aquests forns van fer que Riba-roja d’Ebre esdevingués un important centre de producció, fins al punt de fer de la seva fabricació una potent indústria de l’època preindustrial.

I JORNADA: Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Una indústria de 500 anys amb perspectives de futur. Es farà l’11 de juny de 2021, de 9.30 a 18.30 h.

Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer aquest important patrimoni etnogràfic des de perspectives diverses per mostrar al mateix temps la seva riquesa en molts àmbits.

En el marc del Programa Cultura Viva de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI), del  Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia: https://forms.gle/DbQviU3kbbHnqird7

Activitat presencial (amb aforament limitat)  i en streaming:
https://twitter.com/AntropologiaCat#fornsoliginebre #matrixcultura2050

PROGRAMA

MATÍ, de 9.30 a 13.30 h.

INAUGURACIÓ
A càrrec de F. XAVIER MEDINA, Institut Català d’Antropologia i JOSEP AGUILÀ, Amics de Riba-roja.

Més de 7 anys donant suport als forns d’oli de ginebre. ANTONIO SUÁREZ, Alcalde Riba-roja d’Ebre.

Patrimoni i el desenvolupament endogen. JOSEP FORNÉS, Antropòleg, ex-director del Museu Etnològic i de Cultures del Món, membre Amics de Riba-roja.

Els forns d’oli de ginebre en el paisatge. JOSEP ALIÓ, Arquitecte urbanista, membre Amics de Riba-roja.

L’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya i les zones d’interès etnològic: eines per a la sensibilització i la protecció del patrimoni de les classes populars.
ROGER COSTA, Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Direcció General de Cultura Popular del Dep. de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els forns d’oli de ginebre: una indústria a Riba-roja. JUDIT VIDAL, Dra. en Història, autora del llibre Els forns d’oli de ginebre: una indústria a Riba-roja d’Ebre.

El suport a la recerca, la difusió i la salvaguarda del patrimoni local i comarcal per part de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre.
ELENA ESPUNY, Tècnica de projectes de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).

Els forns d’oli de ginebre al Museu Etnològic i de Cultures del Món.
ORIOL PASCUAL, Cap de programes del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

Pla estratègic com a eina de salvaguarda i dinamització del patrimoni dels forns d’oli de ginebre. ÍNGRID BERTOMEU CABRERA i MAITE HERNÁNDEZ SAHAGÚN, Antropòlogues, autores del Pla Estratègic dels forns d’oli de ginebre.

La fotografia etnogràfica. JOSEP BLANCH, Fotògraf especialitzat en fotografia de viatges i etnogràfica, membre d’Amics de Riba-roja

The four pillars of sustainability: environmental, cultural, social & economic, as it applies to the Juniper Ovens. MARTIN CLARK, President de Grampus Heritage & Training

TARDA, de 15.30h a 18.30h.

L’estudi dels forns d’oli de ginebre des d’una visió arquitectònica.
SERGIO COLL, AGUSTÍ COSTA, CÈLIA MALLAFRÈ, Escola Superior d’Arquitectura Universitat Rovira i Virgili (URV).

Intervenció arqueològica al forn d’oli de ginebre de Mariano Agustí: llegint la història de la materialitat. LAIA GALLEGO, Arqueòloga, professora UB, directora camp de treball RR.


El ginebre: planta, productes i aplicacions. MARIA DOLORS GONZÁLEZ CABRÉ, Biòloga, membre Amics de Riba-roja.

Juniper Communis: As an essential oil for use in Aromatherapy.
ANNA GEORGHIOU, Llic. en Psicologia, Belles Arts i Grau en Aromaterapia.

Ossa de Montiel i altres zones de producció a la península ibèrica i sud de França.
JOSEP JORDAN, Psicòleg, membre Amics de Riba-roja i GABRIEL NIETO, Fabricant d’oli de ginebre.

Els  forns d’oli de ginebre: una mirada artística. SARAH MISSELBROOK, Llic. en Belles Arts, Riu d’Art a Riba-Roja, membre Amics de Riba-roja.

Turisme Industrial: Descobrir com es fan les coses. PEPI MARTÍNEZ FONT, Xarxa Turisme Industrial de Catalunya (XATIC).

Territori, Riu, Paisatge, Senderisme i Patrimoni. RAMON PUIG TERRÉ, Amics de Riba-roja i Figot T. Senderisme.

La festa de l’oli de ginebre, quelcom més que una festa. FRANCESC VALERI ESTEVE CATALÀ. Industrial, membre de la Junta Amics de Riba-roja.

CLOENDA

A càrrec de JOSEP AGUILÀ, Amics de Riba-roja i MONTSERRAT CLUA, Institut Català d’Antropologia.

Veure: