58 – Inauguració a La Bisbal del Penedès de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 16 d’abril de 2021 es va inaugurar “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” una mostra produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura  de la Generalitat  de Catalunya i elaborada per l’Associació per la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT). 

La inauguració va comptar amb els parlaments de la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme, Maria Àngels Blasco; el representant de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), Robert Rovira; que han destacat la importància de la tècnica de la pedra seca reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO i el valor de l’exposició, que ofereix una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial.

També han pres la paraula la regidora de Cultura del municipi, Judith Vidal, qui ha fet un breu repàs sobre la presència i història de la pedra seca a la Bisbal; i l’alcaldessa de La Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, que ha conclòs l’acte agraint l’assistència de tots els assistents i recordant els actes de Sant Jordi, que es vertebren aquest any al voltant de la pedra seca. També han assistit a l’acte el President i diversos consellers del Consell Comarcal del Baix Penedès, diversos regidors del Consistori i membres d’entitats locals.

En aquest sentit la Bisbal posseeix una gens menyspreable presència d’elements constructius amb pedra seca, estudiats al llarg d’aquests anys per interessats en la matèria com l’arquitecte i historiador Benjamí Català o el desaparegut Josep Mª Vallès, impulsors el 2003 de la primera gran exposició i catalogació de les barraques de pedra seca al municipi. Ambos també van formar part de la revista El MARGE, publicació de la secció de l’ADF Clot del Bou, on en cada número hi trobàvem detalls de l’arquitectura rural i en pedra; així com impulsora de incomptables activitats per la difusió i preservació del patrimoni de la pedra seca. Des d’exposicions i conferències, a tallers per divulgar el paisatge i el treball de la pedra o activitats de neteja,  desbrossament i restauració de camins i barraques.

Aquest any que El Marge hauria complert 20 anys, des de l’Ajuntament es pretén dedicar els actes de Sant Jordi a la pedra seca, tot fent palès el reconeixement a la feina feta durant tots aquests anys pels membres impulsors de la revista, amb l’edició  de la primera part del catàleg de barraques de pedra seca de la Bisbal, elaborat pel Jaume Miró i que recull prop de les 400 construccions d’aquesta tipologia localitzades a dia d’avui al municipi.

L’exposició es podrà visitar fins al 21 de maig a la sala d’exposicions del Centre Municipal de Cultura, en horari de dilluns a divendres de 16.30 a 20h.

Per qualsevol altre dubte o concretar alguna visita especial es podeu posar en contacte amb l’adreça info@bisbalpenedes.com

.