52 – Programa de recuperació de la pedra seca a Tarragona

Aquest projecte té com a principal objectiu generar a la ciutat de Tarragona coneixement, consciència i capacitat pràctica i tècnica entorn de l’art de la pedra seca, inclosa dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco el 2018. La pedra seca ha estat una tècnica constructiva utilitzada des de fa segles a la ciutat de Tarragona i el seu entorn i encara en tenim bones mostres, però que ha quedat oblidada. En concret, proposem tres accions complementàries: una jornada divulgativa i formativa; un curs pràctic de construcció de pedra seca, que consistiria la construcció d’una cabana en el Parc Ecohistòric del Pont del Diable; i dues excursions a peu dins el terme municipal per conèixer el patrimoni de pedra seca existent. Totes les activitats són amb inscripció prèvia i aforament limitat. La jornada formativa i les passejades són gratuïtes, mentre què el curs pràctic de construcció té un preu de 25 euros.

JORNADA FORMATIVA (Divendres, 30 d’abril de 2021)

LLOC D’IMPARTICIÓ: Sala Actes COAATT (Rambla Francesc Macià, 6) Baixos

16:00h     Benvinguda i presentació a càrrec d’autoritats i organitzadors i de Benjamí Català, Arquitecte Tècnic especialista de la construcció en pedra seca.

16:20h     “L’art de la pedra seca, patrimoni cultural immaterial de Tarragona i de Catalunya ”, a càrrec de Guillermo Soler (antropòleg, Limonium) i Rosa Canela (antropòloga, tècnica de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya)

17:00h     “Els inicis de l’arquitectura sostenible”, a càrrec de Sergio Coll (Escola d’Arquitectura URV) i Jaume Roset (Departament de Física aplicada de la UPC)

17:40       Pausa

17:50       “Valors ambientals i paisatgístics de la pedra en sec”, a càrrec de Cèlia Mallafré (ETSA-URV) i Eduardo Soler (enginyer agrònom, Limonium)

18:30       “Importància de la fonamentació romana”, visita virtual a càrrec de Josep Maria Puche (arqueòleg, ICAC) i Iván Fernández Pino (arquitecte, ICAC)

19:15        Cloenda

Perfils professionals:Aquesta jornada va orientada a professionals com ara arquitectes, aparelladors, antropòlegs, gestors culturals i professionals del patrimoni, així com persones interessades en el patrimoni en general.

Metodologia: La jornada es podrà seguir en directe presencialment o per videoconferència. L’assistència (presencial o telemàtica) serà obligatòria per als alumnes que realitzin el “CURS PRÀCTIC DE CONSTRUCCIÓ EN PEDRA SECA”.

Inscripció (data límit 26 d’abril):

https://formacio.coaatt.org/#!/inscripcion/0000001178

CURS PRÀCTIC DE CONSTRUCCIÓ EN PEDRA SECA (2, 8 i 9 de maig)

Orientat a persones que vulguin aprendre aquesta tècnica com a recurs professional o com activitat cultural, de lleure o de transmissió patrimonial. Consistirà en la construcció d’una petita barraca de pedra seca al parc ecohistòric del Pont del Diable. El curs tindrà lloc al llarg de tres dies, entre les 9:30 i les 17:00 aproximadament.

Professor: Carles Giménez (Marges Priorat).

*Els assistents al curs complert obtindran un diploma acreditatiu de la seva participació i hauran de pagar 25 euros per aquest diploma.

Inscripció (data límit 26 d’abril)

https://formacio.coaatt.org/#!/inscripcion/0000001177

PASSEJADES DIVULGATIVES (2 i 9 de maig)

Orientades a públic general, passejades d’un parell d’hores de durada amb un guia que oferirà les corresponents explicacions. Les dues arrencaran a les 11:30 des de l’entrada al parc ecohistòric del Pont del Diable.

RUTA SENDERISTA DE RECONEIXEMENT DE CANTERES ROMANES A TARRAGONA

Data:  Diumenge 2 de maig

Guia: Josep Maria Puche (arqueòleg, ICAC) i Iván Fernández Pino (arquitecte, ICAC)

RUTA SENDERISTA DE PEDRA SECA  A L’ENTORN DEL PONT DEL DIABLE

Data:  Diumenge 9 de maig

Guia: Guia: Guillermo Soler (antropòleg, Limonium)

Inscripció: pontdiabletgn@gmail.com (indicar quina de les dues passejades i el nom dels assistents)