Amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olivella i l’Associació per la Pedra Seca del Garraf s’ha fer l’Assemblea anual de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) al Centre Municipal Can Turiols d’Olivella.
Marta Verdejo, de l’Ajuntament, ens va donar la benvinguda i va esmentar l’interès de potenciar els treballs sobre pedra seca.
Van participar a l’assemblea els socis: Grup barracaire de Mont-roig del Camp (Baix Camp), Associació per la Pedra Seca del Garraf (Garraf), Centre Excursionista del Penedès (Alt Penedès), Centre d’Estudis Beguetans (Baix Llobregat), Grup Pedra Seca de Sant Vicenç de Calders (Baix Penedès), Joan M. Vives Teixidó, Antoni Salvador, Joan Ferré, J. M. Marti Rom i J. M. Fortià de GRETA (Grup d’Estudi de la Tradició Arquitectònica).
Alguns temes tractats:
Membres APSAT
En l’actualitat l’APSAT té 55 membres: 35 entitats, 17 persones i els 3 grups d’Arquitectura Tradicional.
Hem anat augmentant el nombre de socis. A finals de 2018, quan va assumir la gestió la junta actual hi havia 26 membres (22 entitats, 1 persona i els 3 grups d’Arquitectura Tradicional.
És important augmentar el nombre de membres, no tan per les quotes, sinó per demostrar la representativitat de l’APSAT a les institucions. Cal fer campanya per la incorporació de nous membres.
Les quotes anuals dels membres de l’APSAT tal com es van implementar el 2023 són: 40 euros les entitats i 20 euros les persones.
Exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”
Aquesta exposició es fa amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).
Es va inaugurar el novembre de 2019 a Torrebesses (Segrià). Des de l’abril de 2021 hi ha dues còpies itinerant per Catalunya. A cada població hi està 6 setmanes.
Fins desembre de 2025 està pràcticament compromesa, per les dues còpies en itinerància, sols queden les dues últimes possibilitats (el desembre). La qual cosa farà que s’haurà exhibit, per ara, a 87 poblacions. Ha anat a ciutats importants com Girona, Tarragona (Ajuntament), Igualada, Olot, Tortosa, Vic… i també a petites poblacions amb pocs habitants.
El total de visitants de les 74 primeres poblacions es de 41.344, la qual cosa dóna una mitjana de 559 visitants.
Molt probablement continuarà durant el 2026. Ja informarem.
Les dues darreres han estat a Prats de Molló (Vallespir) i Sallent (Bages). Actualment està a Vallbona de les Monges (Urgell) i Vallbona d’Anoia (Anoia).
Fins novembre de 2025 anirà a: Tarragona (Col·legi d’Arquitectes, Tarragonès), Aspa (Segrià), Bellver (Cerdanya), Arnes (Terra Alta), La Granadella (Les Garrigues), Pobla de Montornès (Tarragonès), Rubí (Vallès oriental), Les Preses (Garrotxa) i Vacarisses (Vallès occidental).
XIII Trobada per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional 2025 (Andorra)
Es farà del divendres 14 al diumenge 16 de novembre a Andorra la vella.
Hi haurà tres blocs:
Àmbit 1: Patrimoni: catalogació, paisatge i conservació
Àmbit 2: Formació reglada i no reglada
Àmbit 3: Arquitectura tradicional
Abans del diumenge 15 de juny haurem de rebre el resum de la Comunicació. Pot ser tan sols un parell de paràgrafs explicant el seu contingut.
Abans del dijous 31 de juliol haurem de rebre el text complert.
Durant el mes d’agost, un comitè de la Trobada, valorarà la seva idoneïtat.
El dilluns 1 de setembre farem saber als participants si hem acceptat la seva comunicació.
Les comunicacions presentades es publicaran en un llibre. Està previst que sigui a finals del primer semestre de 2026.
El web de la XIII Trobada és: https://www.jornadespedraseca.ad/ca/
Premi Pedra Seca 2025
Es lliurarà durant la XIII Trobada a Andorra. Aquest premi vol ser un reconeixement de la feina col·lectiva o individual d’entitats o persones que hagin treballat continuadament pel coneixement i la difusió de les construccions de pedra seca.
La Junta ha decidit lliurar-lo a Roger Solé, porta uns vint anys fent de marger i impulsor de l’Associació Gremi de Margers de Catalunya.
Es va plantejar i fou acceptat que a partir d’ara el Premi es lliuri cada dos anys, aprofitant la “Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional”.
Fins ara:
2020- “Revista Pedra Seca” (August Bernat i Agustí Esteve)
2021- “Fundació el Solà de La Fatarella”
2022- “Grup barracaire Drac Verd de Sitges (Ramon Artigas, Andreu Camps, Joan Trius, Robert Rovira i Josep Pascual)
2023- “Amics de l’Arquitectura Popular”
2024- “Grup de recerca del Centre Excursionista de Castellar del Vallès” (Joan Roura).
Com a actes complementaris a l’Assemblea, al acabar l’assemblea, vàrem visitar la finca Montombra acompanyats de Xavier Ribas. Hi ha dues grans extensions de vinya en pendent. Una, la de cara nord, s’estén muntanya amunt; l’altre, la cara sud, una mica més avall, forma un gran amfiteatre. Tant una com l’altre, amb grans parets de pedra seca que aconsegueixen unes notables feixes. Els ceps són bàsicament d’una varietat no gaire extensa, de monestrell. La visió era magnífica i l’explicació en consonància.
Després de dinar i sempre acompanyats per Jackie Mc Louglin, de l’Associació per la Pedra Seca del Garraf, vàrem visitar el nucli antic del poble d’Olivella. El seu terme municipal es molt ampli, ocupa gran part del massís del Garraf. Hi ha diverses urbanitzacions. La Pilar Carbó, de la Masia La Fassina, ens va fer una molt didàctica explicació del Garraf en general i d’Olivella en particular.
Fou una jornada molt interessant i agradable.
Web Masia La Fassina:
http://www.fassinadejafre.com/ca/
Web Associació per la Pedra Seca del Garraf:
.


.


.


.


.


.


.