328 – XIII Trobada de Pedra seca i Arquitectura tradicional 2025 (ANDORRA)

Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional

 
Les Jornades de pedra seca – XIII Trobada APSAT 2025 són un congrés que se celebrarà a Andorra del 14 al 16 de novembre del 2025, orientat a la preservació i la difusió de la pedra seca i l’arquitectura tradicional. Unes jornades que en aquesta edició es desenvolupen en col·laboració amb el projecte Interreg POCTEFA Petra, un projecte cultural de posada en valor, preservació i promoció del patrimoni arquitectònic en pedra seca al Pirineu. Petra és un projecte cofinançat al 65% per la Unió Europea a través del programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.


Els elements arquitectònics, i molt especialment els d’arrel tradicional, no són recursos del passat, sinó una oportunitat del present i del futur, ja que s’erigeixen com una alternativa a la construcció moderna. Sens dubte, avui dia esdevenen una opció sostenible econòmicament i mediambientalment.

 
La pedra seca i l’arquitectura tradicional representen elements essencials del patrimoni cultural i paisatgístic. Han modelat els paisatges de muntanya, de plana o de costa i són un testimoni viu de les formes de vida de la gent que hi ha viscut al llarg del temps. És per aquesta raó que l’any 2018 la candidatura internacional “L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques” va ser reconeguda com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco, un reconeixement que també va rebre Andorra l’any 2024.

Aquestes construccions han servit per a l’aprofitament dels recursos naturals, han garantit la biodiversitat i han millorat les condicions per a l’agricultura i la ramaderia.
Les jornades es divideixen en tres mòduls principals:

  • Recerca en patrimoni. Estudi, inventari, catalogació, paisatge, conservació i vocabulari d’arquitectura i construcció.
  • Formació i transmissió del saber fer. Formació, tant reglada com no reglada, entesa com un instrument clau per garantir les bones pràctiques en l’aplicació de les tècniques constructives tradicionals.
  • Arquitectura tradicional. Ús de tècniques i materials tradicionals, tant dedicats a obra nova com a la restauració d’estructures històriques.

El diumenge 16 de novembre al matí hi haurà, com en les darreres edicions, una taula rodona organitzada per l’Associació Gremi dels Margers de Catalunya (AGMC), oberta a tothom. També es presentarà la seu de la XIV Trobada (2027) i el lliurament del V Premi Pedra Seca, que atorga l’APSAT a l’entitat o persona que hagi tingut una rellevància notòria en el treball sobre la pedra seca.


COM PARTICIPAR-HI


Les jornades s’organitzen a partir de la presentació de comunicacions, classificades segons els tres blocs de treball especificats, els quals estaran precedits per ponències fetes per investigadors convidats de prestigi reconegut a cada àrea.

 
Aquells que vulguin participar-hi han d’enviar un resum (500 caràcters amb espais) abans del 15 de juny del 2025 en català, castellà o francès

contacte_patrimoni@govern.ad

Els autors hauran d’enviar el text complet en qualsevol dels tres idiomes abans del 31 de juliol del 2025.


Els textos seran revisats i aprovats pel Comitè Científic. Els resultats seran publicats el 31 d’agost del 2025. Els resums també es publicaran en el llibre de resums, que es podrà consultar en aquest mateix web.


Els autors confirmats hauran d’enviar abans del 31 d’octubre una presentació Power Point com a complement de la comunicació oral.


Els participants seleccionats per presentar comunicació estaran obligats a participar en les Jornades de manera presencial.