El passat divendres 29 de novembre es va presentar, al Museu de l’Empordà de Figueres, la publicació digital “La pedra seca a la Garriga d’Empordà: Manual de bones pràctiques de restauració i recuperació”, una guia bàsica i online de bones pràctiques per a la restauració i recuperació d’elements de pedra seca especialment vinculada a les tipologies identitàries de la Garriga d’Empordà.
La publicació, realitzada per l’Associació Gremi dels Margers de Catalunya l’any 2023 per encàrrec del Consell Comarcal de l’Alt Empordà en el marc del projecte PECT “Girona, patrimoni actiu”, és de lliure descàrrega, impressió i compartició. Consisteix en un document de 61 pàgines, en format DIN A4 horitzontal, amb imatges i textos que aborden la restauració i conservació d’aquest patrimoni tant des de la teoria com des de la pràctica, amb fotografies patrimonials i de processos reals de restauració, casos específics i un gran nombre d’il·lustracions. A nivell de continguts, compta també amb la participació de Jenar Fèlix i Joan Reguant.
L’AGMC té per objectiu contribuir a fomentar l’ús d’aquesta tècnica mitjançant la transmissió a futures generacions del coneixement adquirit per l’entitat. La pedra seca és un ofici de present i sobretot de futur. Aquest manual pot ser una primera aproximació per a alguns a la pedra seca, i per a altres una bona guia de bones pràctiques constructives que es basen en uns conceptes simples que requereixen moltes hores de pràctica per tenir un bon mestratge. La publicació recull molts aspectes importants de la pedra seca i, malgrat que se centra en la Garriga d’Empordà, són vàlids també per a d’altres territoris.
Podeu consultar i descarregar la publicació al següent enllaç:
.
.
.
.
.
.
.