La Setmana de la Pedra Seca posa el focus en la necessitat de conservar i difondre aquest patrimoni clau pel món rural.
La 5a edició de la Setmana de la Pedra Seca ha reunit a milers de persones al voltant de 108 activitats sobre la pedra seca arreu de Catalunya, la Catalunya Nord, les Illes Balears i Alacant.
La Setmana de la Pedra Seca ha tancat la seva cinquena edició assolint novament una gran participació al voltant de més d’un centenar d’activitats relacionades amb aquesta tècnica Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Enguany s’han agrupat 108 accions entre les quals hi ha hagut 40 propostes de descoberta, 40 d’aprenentatge i 28 de divulgació. El mapa de propostes s’ha estès arreu de Catalunya, la Catalunya Nord, les Illes Balears i Alacant amb exposicions, tallers de reconstrucció de marges, cursos d’aprenentatge, caminades i rutes guiades.
La gran participació a la Setmana de la Pedra Seca demostra l’interès pel patrimoni i l’aprenentatge d’aquesta tècnica. A més, de posar de relleu la tasca desinteressada de desenes d’entitats formades per persones voluntàries que s’impliquen en la conservació i divulgació d’aquest patrimoni.
La Setmana de la Pedra Seca ha estat possible gràcies a la implicació d’administracions locals, institucions, entitats públiques i privades, col·lectius i grups de voluntaris i voluntàries. Un total de 82 entitats organitzadores s’han sumat a iniciativa enguany, una trentena de les quals hi participaven per primera vegada.
Joan Solà, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha valorat molt positivament la participació a la Setmana i ha destacat “la importància de conservar aquest patrimoni estretament lligat a la història del món rural”.
Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i membre de la sectorial institucional i de cultura de Micropobles, ha remarcat “el paper essencial de les administracions locals i del teixit associatiu en la conservació del patrimoni de pedra seca del país”. En aquest sentit, des de Micropobles es manté el compromís de treballar per tal que la llei de patrimoni cultural reculli les especificitats al voltant del manteniment i difusió d’aquest patrimoni, a més del reconeixement a les entitats que s’hi dediquen.
L’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Ajuntament de Torrebesses han impulsat un any més la celebració de la Setmana de la Pedra Seca, que compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.
Sobre la Setmana de la Pedra Seca
La Setmana de la Pedra Seca va néixer l’any 2020 de la mà de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya – ADRINOC.
L’any 2022 Micropobles i l’Ajuntament de Torrebesses prenen el relleu en l’organització de l’esdeveniment amb l’objectiu donar veu i valor al patrimoni de pedra seca, el seu ofici i tècnica; així com l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca.
Torrebesses, 2 de desembre de 2024
.
.
.
,