251 – Moció per a la conservació dels elements més característics de la pedra seca del Garraf. Vilanova i la Geltrú

El dilluns 8 d’abril, l’Associació La Molassa, va presentar una Moció en el Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per a la preservació de les construccions de pedra seca del Garraf.

L’activitat de l’Associació consisteix a treballar en el coneixement de la tècnica de la pedra seca i aplicar-la per preservar i difondre les construccions amb una atenció especial cap a les molasses (catalogades 240 VNG). En la seva intervenció comenta que a tot Catalunya cada cop són més les organitzacions que vetllen per aquest patrimoni, a la Comarca del Garraf, el Drac Verd de Sitges, a Sant Pere de Ribes, Olivella i Canyelles l’Associació Pedra Seca del Garraf i també a Vilanova Garraf Coopera, totes fan una tasca molt important en l’àmbit de la conservació i la divulgació, per a La Molassa això és molt important perquè entenen que donar a conèixer el patrimoni fa que l’estimis i si l’estimes, el protegeixes.

Com tots sabem, l’any 2018 la UNESCO va declarar la tècnica de la pedra seca patrimoni

cultural immaterial de la humanitat obrint les portes a una nova comprensió de tot aquest

vast patrimoni i els paisatges que conforma i defineix.

La tècnica de la pedra seca va ser fonamental durant els segles XVIII i XIX per a les infraestructures agrícoles, com els marges, els pous, les molasses i els trons, que van permetre adaptar els cultius al territori mitjançant la innovació i l’enginy. El paisatge de pedra seca al Garraf reflecteix la cultura local i engloba valors arquitectònics, històrics, culturals, etnològics i geogràfics que defineixen la forma de vida de la comunitat. A més, té un valor funcional, actuant com a refugi per a la flora i la fauna, preservant la biodiversitat i protegint el medi ambient en retenir la humitat i mantenir la fertilitat del sòl.

Enmig del creixement demogràfic, l’expansió urbanística i la proliferació d’infraestructures que fragmenten el paisatge i els impediments que enfronta la pagesia per poder desenvolupar la seva activitat agrícola, la preservació d’aquest patrimoni esdevé crucial per protegir el llegat patrimonial i paisatgístic i mantenir l’equilibri amb el medi ambient.

Un exemple d’això va ser la recent actuació al polígon Santa Magdalena en què han enderrocat una molassa i els seus marges sense disposar d’eines legals per aturar-ho. Per tot això, diu La Molassa, que per garantir la preservació de les construccions de pedra seca que encara es troben en relatiu bon estat el primer pas és que l’administració local reconegui i protegeix els elements més vulnerables de manera urgent i immediata i declarar-los com a bé cultural d’interès local (BCIL) així com posar mitjans per la seva formació i divulgació.

Aprovar el pla especial de protecció arquitectònic, artístic i natural és fonamental per conservar i protegir aquest ric patrimoni a Vilanova, mitjançant lleis que reconeguin la seva universalitat i fomentin la comprensió i el diàleg entre individus i col·lectius.

Aquesta Moció presentada per l’Associació La Molassa en el Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú del dilluns 8 d’abril, va ser aprovada per majoria absoluta. Un bon pas endavant per a la pedra seca de la Comarca del Garraf. Enhorabona.

.