206 – Inauguració a Vilanova i la Geltrú de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El passat divendres 28 de juliol es va celebrar la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. L’espai cobert de la Rotonda de vies del Museu va servir d’escenari per encabir l’exposició que restar oberta fins el 3 de setembre.

Aquesta exposició patrocinada pel Departament de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) va ser organitzada per diverses entitats vilanovines. Els Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, l’APMA (Associació per a la Protecció del Medi Ambient), l’Agrupació Excursionista Talaia, Garraf Coopera i l’Institut d’Estudis Penedesencs, conjuntament amb el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Museu de Ferrocarril i la Casa del Mar, que van cedir els locals per fer possible les activitats programades, han estat les entitats col·laboradores.

Aquestes entitats han fet possible la creació de dos nous plafons, que s’han afegit a l’exposició, on es mostren imatges de les construccions més singulars existents al municipi, així com uns itineraris que es poden captar per uns codis QR per poder donar a conèixer el seu emplaçament.

La inauguració va ser molt concorreguda per les persones interessades amb el tema de la pedra seca, provinents, la seva major part, de les diverses entitats col·laboradores junt amb els seus representants.

Una hora més tard es va celebrar a la Casa de Mar una Taula Rodona amb la intervenció de tres ponents experts amb el fenomen de la Pedra Seca. Desprès d’una breu presentació per part del representant dels Amics de la Biblioteca Museu va obrir l’acte Ramon Artigas, fundador de l’entitat el Drac Verd de Sitges i administrador del web WIKIPEDRA, actuant en representació de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, que va parlar de com es varen crear les entitats que ell gestiona.

Desprès va intervenir Carles Lluch, de Garraf Coopera, que va il·lustrar, amb imatges zenitals, els exemplars de pedra seca més interessants que encara perviuen al municipi i la presencia de marges que conformen els camins ramaders que conduïen fins la Cerdanya.

Finalment Jaume Marsé, de APMA, va intervenir per posar en evidència la escassa protecció dins del marc legal vigent que posen en perill la conservació de les construccions de pedra seca que conformen aquest patrimoni cultural i natural tant important. Àngels Parés va fer de moderadora en representació de les entitats Agrupació Excursionista Talaia i Institut d’Estudis Penedesencs.

L’acta de la Taula Rodona es va concloure amb les preguntes i les intervencions del públic assistent que omplia la sala. 

.

.