Fa uns dies, l’Observatori del Paisatge de Catalunya ens va fer arribar la mala notícia que havia estat enderrocada la barraca codi Wikipedra 2182 de Vilanova i la Geltrú.
Ens preguntem si l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va advertir de l’existència d’aquest element de pedra seca, als promotors de les obres, i de la seva possible conservació.
Les construccions de pedra seca tenen un gran valor històric i són un autèntic referent identitari. En aquest sentit, han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles i ramaders de gran valor dominats sobretot per l’olivera, la vinya, l’ametller i els cereals, plenament adaptats als sòls i al clima. La UNESCO, el novembre de 2018, va reconèixer la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial.
L’any 2010, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, juntament amb la Diputació de Barcelona, va redactar i publicar l’Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Vilanova i la Geltrú, on s’inventariaven 138 barraques de pedra seca, una de les quals era la que s’ha enderrocat a 2024.
Aquesta mulassa era acompanyada per dues més que van ser engolides pel polígon industrial l’any 2003. Aquesta era l’última que quedava en aquest indret molt pròxim al centre urbà.
La seva protecció hauria d’haver estat reglamentada pel Pla Especial i Catàleg, redactat, però encara no s’ha aprovat.
Hem demanat explicacions a l’Ajuntament de com ha estat concedida la llicència d’obres, que ha permès enderrocar aquesta mulassa.
Hem reiterat la petició que l’Ajuntament faci les actuacions oportunes per tal de protegir aquest patrimoni històric, cultural i paisatgístic que constitueixen les construccions de pedra seca.
.
.