163 – Centre d’Estudis Territori Inhòspit (Tivenys)

És una entitat que fa un recull de la història més recent de la població. Ens declarem amants i defensors de l’arquitectura tradicional i construccions de pedra seca, i reactivadors del modus vivendi dels nostres avantpassats i del patrimoni cultural.

Treballem per fer entendre les causes i la finalitat de perquè van arrabassar les muntanyes, com van viure i els motius del seu fi. Escoltar les vivències de la gent gran, donar-hi sentit als elements que retrobem entre la malesa, el bosc i les finques abandonades. Informació que contrastem amb documents extrets de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre.

S’han inventariat més de 800 construccions d’interès del patrimoni rural i aquesta xifra resta oberta a créixer gràcies a futures aportacions dels veïns. Cocons, xavalls, fornets per cuinar, molins d’oli i gra, cisternes, soplujos, amagatalls, comunes, lloses de rentar roba, casetes de pedra seca, corrals i paridores, camins de ferradura i lligallos, escales integrades als marges o de lloses formen l’àmplia varietat d’elements dels quals n’expliquem cronològicament la seva construcció i utilitat. Tot aquest repertori roman inventariat, fotografiat i geolocalitzat en un aplicatiu en línia. Les construccions han estat escanejades en 3D per apropar el lector a la realitat del muntatge de la pedra. En resum, el treball ha estat plasmat en una guia explicativa que engloba tant el context escrit com aplicacions de waypoints, codis QR i imatges 3D.

Estem orgullosos de totes les nostres tasques dutes a terme tot i ser una entitat que no arriba als 3 anys de vida. Destaquem el banc de memòria oral, on l’antropòleg Francesc Ventura a enregistrat amb suport audiovisual les histories, anècdotes i curiositats de la gent més gran del poble. Hem generat fitxes de l’Inventari del Patrimoni Etnològic del Departament de Cultura. Més de 400 persones han passejat per les diferents rutes-exposició que hem guiat. Col·laborem amb entitats com UEC, URV, GEPEC, UPC, Instituts i escoles del Departament d’Educació, Ajuntaments i Biblioteques. Tallers i taules rodones entre altres activitats organitzades per Territori Inhòspit.

.

.

Entrevista a la gent gran de la població de Tivenys per la creació d’un banc de memòria oral sobre l’ús i costums de les construccions rurals dutes a terme per l’antropòleg Francesc Ventura. Fotografia: Javier Mauri Marqués

.

Fitxes Inventari Patrimoni Etnològic del Departament de Cultura (IPEC) Catalunya. Realitzades pels membres de Territori Inhòspit i l’antropòleg Francesc Ventura. Fotografia: Javier Mauri Marques.

.

QR Instagram Territori Inhòspit

.