El passat mes d’octubre Gaudim Cervelló es va constituir com a entitat, una més dins el ric teixit associatiu que gaudeix el nostre poble i que fa que Cervelló sigui un dels municipis amb més entitats i per tant més activitats, seguint aquesta tradició tan nostra de l’associacionisme, que sap combinar el lleure amb el compromís, la feina, l’amor pel territori, els costums, les tradicions, l’art… tot allò que ens fa diferent i únics, que ens dona molta feina però sobretot ens fa feliços.
Gaudim Cervelló va començar amb tres amics que sortien a fer caminades, enamorats del territori i el patrimoni, el Josep Maria, el Bienve i el Jordi, i ho van fer com una secció del Grup de Recerca que ens va acollir i donar suport des del principi i per qui només tenim paraules d’agraïment.
Amb els anys, Gaudim Cervelló s’ha anat especialitzant d’una manera molt clara en la pedra seca, també s’han multiplicat el número de persones que formem part del grup i ens han sorgit un munt de necessitats econòmiques i tècniques per desenvolupar la nostra tasca, és per això, que en vàrem parlar amb el Grup de Recerca i vam decidir que era l’hora de crear una nova entitat diferent i diferenciada de la que ens havia acollit fins aquest estiu.
Gaudim Cervelló, com la resta d’entitats, té uns objectius molt clars i definits, en el nostre cas és la recuperació del patrimoni cultural de la pedra seca. Podrem definir millor la feina si la dividim en les diferents accions que aquesta comporta
1.- Localitzar totes les construccions de pedra seca del nostre municipi, aquesta feina seria impossible sense la participació de persones que ens ajuden a localitzar les barraques, els marges, les escales, els forns de calç, pous i camins ramaders, que el bosc ha amagat per complet. Aquestes persones són el Fermin i el Marià, el primer perquè ha caminat cada pam del nostre municipi i sempre que ha trobat una d’aquestes construccions, n’ha anotat les coordenades. L’altre perquè apart de conèixer el territori consulta els mapes antics on encara constaven aquestes construccions, i es capaç de traduir-los a la realitat actual en que tots els camins han canviat o desaparegut sota altres vies i construccions.
2.- Mesurar i registrar aquestes descobertes i introduir-les en el registre de Wikipedra, un portal web sobre les construccions de pedra seca fetes a Catalunya. Per aquesta feina, la Marta i el Manel son els nostres referents, han mantingut el contacte viu amb Wikipedra, fan les mesures i traslladen les dades, han assistit a trobades i conferències sobre la pedra seca i coneixen a persones implicades en aquest àmbit.
3.- Netejar els accessos i els voltants de la construcció. Això té com a objectiu evitar que es segueixin fent malbé, eliminar aquells elements vegetals que estan penetrant en la seva estructura i la podrien destruir, fer les tasques de neteja i reconstrucció, i facilitar-ne l’accés a les persones que volen gaudir d’aquestes meravelles.
4.- Reconstruir aquelles barraques que estan en un punt inicial de destrucció i que es troben en llocs relativament accessibles. Per la reconstrucció utilitzem les mateixes tècniques que es van emprar en la seva construcció. La pedra seca, la terra i els lliris que ajuden a compactar els sostres i donen aquest aspecte màgic quan estan florits.
5.- Difondre el coneixement d’aquest patrimoni, fer que tot-hom en pugui gaudir. Per això fem activitats de difusió. Hem editat un llibre que recull les 180 primeres barraques catalogades de pedra seca de Cervelló. També programem caminades amb diversos col·lectius al llarg de l’any.
Actualment hem registrat a Wikiloc la primera ruta de la Pedra Seca del nostre municipi, que permet visitar algunes d’aquestes barraques, és una ruta accessible, a l’abast de tota la família, hem posat codis QR al costat de cada construcció, on es troba informació de la barraca, la seva història i les seves funcions.
Aprofitant el treball que havíem dut a terme, vam presentar a l’Ajuntament la sol·licitud per demanar que aquestes primeres 180 barraques fossin declarades Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i, un cop valorada la informació que vam presentar per l’arquitecte del consistori, en el ple municipal del passat mes de novembre, van ser aprovades 123 barraques com a BCIL.
El 25 de novembre de 2022, vam inaugurar al Centre Cívic l’Ateneu de Cervelló, l’exposició “Tota pedra fa paret, La pedra seca a Catalunya”.
A Gaudim Cervelló som una colla entusiasta de la feina que fem, on cadascun aporta les seves habilitats i coneixements sense els quals tot això seria impossible i creiem en la transversalitat i les sinergies entre totes les entitats i administracions per assolir els objectius que ens defineixen.
Estem convençuts que ja ens coneixeu i ens seguiu en les publicacions que fem a les xarxes socials, però si encara no ens coneixeu us convidem a fer-ho i enamorar-vos com nosaltres del patrimoni de la pedra seca, aquestes petites joies que amaguen els boscos de Cervelló i ens parlen de la nostra història.
GAUDIM CERVELLÓ
.