Del 22 de maig al 5 de juny se celebra la 7a edició de la SETMANA DE LA NATURA, una iniciativa, per prendre consciència de la necessitat de conservar el medi ambient i el nostre patrimoni natural. Sabem però, que el paisatge i l’entorn natural és el resultat de l’acció humana aquest entorn, i un dels testimoni més excepcionals per interpretar el paisatge i els usos i aprofitaments que s’hi han desenvolupat.
És per això que des del Parc Natural de Montsant s’ha volgut dedicar aquesta segona quinzena del mes de maig a “LA PEDRA SECA A MONTSANT: PATRIMONI, CONSERVACIÓ I BIODIVERSITAT”, organitzant i col·laborant en l’organització de les activitats que es duran a terme durant dos caps de setmana.
A més, a partir del 13 de maig, podeu visitar a la seu del Parc Natural de Montsant, a la Morera de Montsant, l’exposició “TOTA PEDRA FA PARET. LA PEDRA SECA A CATALUNYA”. Una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya (DGCPAC) i de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), que consta d’una vintena de plafons on s’expliquen les característiques de la tècnica i s’il·lustren diversos exemples de construccions d’arreu de Catalunya.
JORNADES DE PEDRA SECA A LA PORTA DEL CONGOST
ERMITA DE SANT ANTONI I SANTA BÀRBARA D’ULLDEMOLINS
21 i 22 de maig
Des de La Somereta Cooperativa volem donar valor a allò que ens ha dut on som, com l’activitat agrícola i ramadera de la comarca, que ha transformat el paisatge i ens ha deixat marges i construccions de pedra seca a hores d’ara molt deteriorats fruit del desús. El tercer cap de setmana de maig, recuperarem l’accés a l’hort i una sèquia de l’ermita a través d’un taller pràctic amb Marges Priorat emmarcat en unes jornades on ens endinsarem en aquesta tècnica arquitectònica tradicional.
Convidarem a participar en una taula rodona persones de diferents perfils estretament relacionats amb la pedra seca i coneixerem el patrimoni que envolta l’ermita de Sant Antoni de la mà d’expertes en la matèria. Com que el taller dura dos dies, oferim la possibilitat de gaudir de la pensió completa al refugi de La Porta del Congost. Per a més informació i programa contacteu amb els organitzadors.
Durada: Tot el dia de dissabte i diumenge
Preu: A consultar
Per a més informació i inscripcions:
La Somereta SCCL
722 29 75 52
SORTIDA GUIADA AL RACÓ DE MONTALTS. ITINERARI D’INTERPRETACIÓ DE LA PEDRA SECA DEL PARC NATURAL DE MONTSANT
LA VILELLA BAIXA-CABACÉS
Dissabte, 28 de maig
Itinerari guiat per personal tècnic del Parc Natural de Montant per aquest recorregut que permet la interpretació del paisatge a partir dels elements d’arquitectura popular, dels quals també és important la seva conservació i recuperació en tant que afavoreixen la biodiversitat.
A la tardor del 2010 es va inaugurar aquest itinerari amb l’objectiu de potenciar la divulgació del paisatge natural i cultural de Montsant i, en concret, del patrimoni arquitectònic de la pedra seca. El racó de Montalts fou una zona de gran activitat agrícola fins a mitjan segle xx. Fruit d’aquesta ocupació hi ha tot un seguit d’elements testimoni de les formes de vida als pobles de Montsant durant dècades i que alhora demostren la particular racionalitat humana per a adaptar-se a les característiques geomòrfiques de Montsant davant uns recursos que són limitats.
La singularitat de l’indret rau en el fet que fent un recorregut que no supera els 2 km es poden observar una gran tipologia de construccions de pedra seca. D’una banda, destaca el conjunt de marges construïts per tal de possibilitar el conreu. De l’altra, es descobreix una alta concentració d’elements que servien d’aixopluc a persones i animals per a desar-hi les eines, o bé es bastien com a dipòsits d’emmagatzematge d’aigua, entre altres. En general, es tracta de construccions sòlides, siguin encastades a un marge o plantades al mig d’un bancal, que permeten observar la tècnica de construcció de la pedra seca, basada en l’ús de la pedra sense emprar cap més tipus de material aglutinant.
Estan històricament associades al cultiu de la vinya i probablement van servir d’aixopluc als que s’hi desplaçaven per a treballar la terra; posteriorment, aquestes barraques i casetes foren utilitzades per carboners, pastors, caçadors o altres persones que temporalment es refugiaren a Montsant. La zona també va ser testimoni del pas del front de guerra per Montsant, fet visible a partir de les trinxeres fetes de pedra seca que encara s’hi conserven.
Organitzen conjuntament: Parc Natural de Montsant – Associació excursionista de Cornudella de Montsant – Agrupació excursionista Montsant d’Ulldemolins
Durada: Tot el dia
Preu: A consultar quan es fa la inscripció segons si es pertany a una de les dues associacions o si es té assegurança
Per inscripcions:
Més informació:
activitats.pnmontsant@gencat.cat
977 827 310
.