190 – Bonastre: 1a TROBADA DE LA PEDRA SECA AL BAIX PENEDÈS

El cap de setmana del 15 i 16 de juny es va celebrar la 1a Trobada de la Pedra Seca al Baix Penedès, acollida pel municipi de Bonastre, la qual va resultar un èxit.

La finalitat de la trobada és promoure i protegir el patrimoni de la pedra seca que tant predomina a la comarca. S’estima que al Baix Penedès existeixen unes 1.500 barraques de pedra seca, a més dels innombrables elements, com ara els marges que delimiten terrenys i camins, les trones que calcen els arbres, cisternes, pous, o fins i tot escales de pedra seca.

L’alcalde de Bonastre, el Sr. David Pulido, va iniciar l’acte de presentació i benvinguda del dissabte 15 de juny. Es va comptar amb la presència de la vicepresidenta de la Diputació de Tarragona, la Sra. Marta Ventura Torras, així com del conseller de Turisme, el Sr. Magí Pié, i el conseller de cultura, el Sr. Josep Ràfols, del Consell Comarcal del Baix Penedès, i del Ramon Rovira, membre del grup d’Amics de la Pedra Seca.

En aquesta primera trobada, es va presentar la Coordinadora de la Pedra Seca del Baix Penedès amb el nom de “Rebló”, mot que fa referència a la pedra petita que serveix de base per a les construccions. La coordinadora reuneix els diferents representants de la comarca que vetllen per la conservació i difusió del patrimoni i, Ramon Rovira, reconegut margeter, n’assumeix la presidència. L’objectiu principal de l’agrupació és agrupar totes les persones que fan aquest tipus d’activitats a la comarca, de manera que es puguin coordinar totes les iniciatives.

Seguidament, l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Penedès va inaugurar l’exposició itinerant “La Pedra Seca al Baix Penedès” i les seves rutes, la qual reivindica la importància de l’art de la pedra seca a la comarca. Cada municipi proposa una mostra del patrimoni que s’integra al seu terme, creant així una proposta de ruta per a tots els públics. L’exposició es podrà veure pels diferents municipis de la comarca.

Finalment, la Cèlia Mallafré Balsells, doctorada en arqueologia, investigadora i professora a l’Escola Tècnica superior d’Arquitectura de Reus, va presentar el seu interessant treball “La pedra seca com a eina d’estudi”, del qual també vam poder gaudir d’una representació tridimensional.

La trobada va seguir al llarg del cap de setmana amb diferents activitats:

El dissabte 15 a la tarda es va fer la passejada per l’entorn de Bonastre on es van visitar diferents construccions de pedra seca, a càrrec de l’ADC Massís de Bonastre.

El diumenge 16, durant el matí, van tenir lloc els tallers de pedra seca. Primer, el taller de construcció d’una volta de pedra seca, el qual va comptar amb la participació d’alguns membres de l’equip del Rebló. El segon, el taller sobre el procés de construcció d’una cúpula i els aspectes d’equilibri i estabilitat, a càrrec de la Dra. Arquitecte Cèlia Mallafré Balsells.

La trobada es va acabar amb una degustació de vins de cellers de Bonastre: Sicus. Partida Creus i Cal Lluïsot.

Tot un cap de setmana amb gran participació i bon ambient entre tots els participants.

Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Penedès

.

.

.

.

.

.